Bubuljice kod Beba | šta raditi kada se pojave?

bubuljice kod beba

Članak ažuriran 26. дец, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Pojava bubuljice kod beba

Bubuljice na koži beba mogu biti zabrinjavajuće za roditelje, ali su često bezopasne i prolazne.

mrsavljenje
mrsavljenje

Većina bubuljica na koži beba nestaje sama od sebe bez lečenja. Međutim, ako se bubuljice ne povuku ili ako izazivaju nelagodnost, možete primeniti sledeće tretmane.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

  1. Nežno čišćenje kože beba blagim sredstvom za čišćenje i mlakom vodom može pomoći u sprečavanju infekcija i iritacija koje mogu pogoršati stanje sa bubuljicama. Izbegavajte upotrebu agresivnih proizvoda ili trljanje kože.
  2. Konzultacija sa pedijatrom ili dermatologom, ako ste zabrinuti zbog bubuljica na koži vaše bebe, posavetujte se sa pedijatrom ili dermatologom. Oni mogu preporučiti odgovarajući tretman ili terapiju ako je potrebno.
hemo 500x420

Uzroci bubuljica na koži bebe

Bubuljice (akne) kod beba su česta pojava kod beba i obično se javljaju u prvim mesecima života. Uzrok ovih bubuljica je povezan sa hormonima koje beba dobija od majke tokom trudnoće. Ove bubuljice obično nestaju same od sebe.

Milia su sitne, bele ciste koje se često pojavljuju na nosu, obrazima i bradi beba. One nastaju kada mrtve ćelije kože ostaju zarobljene ispod površine kože. Milia obično nestaje sama od sebe u roku od nekoliko nedelja ili meseci.

program za mrsavljenje

Ishrana i dijeta za sitne bubuljice kod beba

Dok beba preko dojenja dobija sve potrebne hranljive materije iz majčinog mleka, važno je da majka održava zdravu ishranu kako bi održavala zdravlje svoje bebe.

Roditelji čije bebe jedu čvrstu hranu, trebaju se pobrinuti da imaju uravnoteženu ishranu bogatu voćem, povrćem, celim žitaricama, mahunarkama i zdravim izvorima proteina (riba, piletina).

Iako nema direktnih dokaza koji povezuju ishranu bebe i pojavu bubuljica, neke namirnice mogu potencijalno izazvati alergijske reakcije ili intoleranciju, što može dovesti do iritacije kože i pogoršanja stanja sa bubuljicama.

Ako sumnjate da određena hrana izaziva probleme kod vaše bebe, posavetujte se sa pedijatrom o izbacivanju te hrane iz ishrane.

Prevencija od ponovne pojave bubuljica kod bebe

Da biste sprečili pojavu bubuljica na koži bebe, možete preduzeti sledeće mere.

  1. Pravilna higijena kože. Redovno čistite kožu bebe blagim sredstvom za čišćenje i mlakom vodom. Izbegavajte upotrebu agresivnih proizvoda koji mogu nadražiti kožu i pogoršati stanje sa bubuljicama.
  2. Izbegavanje iritansa. Izbegavajte upotrebu parfimisanih sapuna, deterdženata i kozmetičkih proizvoda koji mogu iritirati kožu bebe. Birajte proizvode koji su posebno formulirani za osetljivu kožu.
  3. Promena pelena. Redovno menjajte pelene kako biste sprečili vlažnost i iritaciju kože.
  4. Održavanje zdrave ishrane kod majke. Ako dojite, vodite računa o zdravoj ishrani kako bi se to odrazilo na zdravlje vaše bebe.

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Bubuljice na koži beba su obično bezopasne i prolazne, ali razumevanje uzroka, tretmana i preventivnih mera može vam pomoći da se bolje nosite sa ovim problemom.

Ako ste zabrinuti zbog bubuljica na koži vaše bebe, posavetujte se sa pedijatrom ili dermatologom koji može pružiti preporuku za terapiju.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments