Preporuke od Lekara Kako da Ukloniš Bubuljice na Penisu

bubuljice na penisu i testisu

Članak ažuriran 06. јул, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Bubuljice na penisu se mogu pojaviti kada se pore začepe masnoćom i bakterijama. Obično će se same povući, ali ako se ne povuke, idite kod kožnog lekara. Drugi zdravstveni problemi takođe mogu izazvati slične izrasline i kvržice.

mrsavljenje
mrsavljenje

Nastavite čitati da biste saznali više o ovim vrstama bubuljica i da li bi kvržice zapravo mogle biti znak nečeg ozbiljnijeg.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Čestitamo na odluci da rešite vaš problem i potražite pomoć. Razumemo vašu zabrinutost, niste sami u borbi protiv bubuljica na penisu, rešenje postoji i uskoro ćete se osećati bolje.

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Bradavice na penisu slika

bubuljice na penisu i testisu slika

Da li je moguće i na penisu da se pojave?

Bubuljice mogu nastati bilo gde, gde imate pore. To znači da se mogu formirati bilo gde na vašem telu, uključujući i penis.

S obzirom na osetljivu prirodu tog područja, postoje određeni simptomi koje treba proveriti pre nego što pokušate samodijagnozu. Ostale kvržice i izrasline koje se pojavljuju oko penisa mogu biti nešto sasvim drugo i može biti potrebna poseta lekaru.

Najčešći uzroci pojave bubuljica na penisu

Bubuljica se javlja kada je pora blokirana. Konačni rezultat zavisi od materijala koji blokira poru.

Na primer, ulje i mrtve ćelije kože dovode do mitisera i belih glava. Mešavina bakterija, ulja i ćelija može izazvati bubuljicu sa ili bez glave.

Bubuljice takođe mogu:

  • Sadržati gnoj
  • Biti osetljive na dodir
  • Izgledati kao otvrdnula kvržica

Možda ste izloženiji riziku od bubuljica na ovom području ako:

  • Preskačete tuširanje
  • Živite u vlažnoj klimi
  • Imate masnu kožu
  • Brijete stidne dlake
  • Nosite uski donji veš, koje može izazvati trenje

Bubuljice na penisu mogu se pojaviti bez obzira na to da li ste seksualno aktivni. Međutim, ako ste seksualno aktivni, izloženi ste riziku od seksualno prenosivih bolesti, koje mogu izgledati kao bubuljice.

Seksualno prenosive bolesti mogu izazvati dodatne komplikacije ako se ne leče na vreme, pa ako niste sigurni šta imate na koži, posetite kožnog lekara za dijagnozu.

program za mrsavljenje

Opcije lečenja i uklanjanja

Najbolji način da lečite i uklonite bubuljice na penisu je da ih ostavite na miru. Ova pasivna strategija obično sprečava da se genitalni akne pogoršaju. Takođe, verovatno će bubuljica nestati sama od sebe ako je područje čisto i suvo.

Iako može biti primamljivo, nikada ne bi trebalo da cedite bubuljice na penisu. To bi moglo pogoršati stanje i izazvati infekciju. Ceđenje može takođe omogućiti širenje bakterija, što može dovesti do pojave još više bubuljica. Ako kvržica ne nestane, razgovarajte sa dermatologom o opcijama za drenažu ili uklanjanje.

Ne možete lečiti bubuljicu na penisu sa lekovima bez recepta (OTC), kao što je slučaj sa bubuljicama na drugim delovima tela. To je zato što je vaša koža na tom području tanja i osetljivija.

Uobičajeni OTC proizvodi za akne, kao što su benzoil peroksid i salicilna kiselina, mogu biti previše jaki za to područje. Kao rezultat toga, mogli biste završiti sa ozbiljnim osipom i svrabom.

Ako imate izbijanje bubuljica u genitalnom području, možda biste trebali razgovarati sa lekarom o lekovima za akne koje možete uzimati oralno. Antibiotici mogu pomoći u čišćenju prekomernih bakterija koje mogu doprineti izbijanju akni, ali se ovi lekovi uzimaju samo kratko vreme.

Izotretinoin (Accutane), jak derivat vitamina A, je još jedna opcija. Ovaj lek na recept se uzima za teške akne (obično cistična nodularna akna).

hemo 500x420

Najčešći uzroci pojave kvržica koje liče na bubuljice

Ako kvržica koja vas brine ne deluje kao prava bubuljica, vrlo je moguće da je povezana s nekim drugim zdravstvenim stanjem. Neke kvržice na koži su bezopasne i ne zahtevaju lečenje. Druge mogu biti uzrokovane osnovnim stanjem i mogu zahtevati posetu lekaru.

Evo nekih od najčešćih uzroka pojave kvržica koje liče na bubuljice. Ovo nije konačna lista, pa obavezno posetite lekara.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Uzrok usled opekotina od brijanja

Opekotine od brijanja javljaju se na nedavno obrijanoj koži, što rezultira crvenilom i iritacijom. Takođe su mogući manji rezovi. Kako se pogođena koža leči, mogu se formirati kombinacija uraslih dlaka i drugih kvržica ispunjenih gnojem duž osipa.

Kvržice od opekotina od brijanja obično se leče same od sebe. Da biste ublažili iritiranu kožu, nanesite losion za telo na bazi ovsene kaše na područje. Takođe je dobro da ovaj losion nanosite svaki put kada se brijete kako biste sprečili buduću iritaciju.

Uzrok usled folikulitisa

Upala korena (folikula) dlake može dovesti do pojave kvržica blizu baze rasta stidnih dlaka. Rezultirajuće crvene, bubuljice poput kvržica su povezane sa stanjem poznatim kao folikulitis. Ove kvržice mogu biti bolne i svrbežne.

Folikulitis se može rešiti sam od sebe bez lečenja. Međutim, uporne ili ponavljane epizode mogu zahtevati lokalne antimikrobijske lekove. Ovo pomaže uklanjanju postojećih kvržica i sprečava buduću upalu.

Tysonove žlezde

Tysonove žlezde su vidljive lojne žlezde, kvržice koje se stvaraju oko frenuluma (malih nabora tkiva ispod penisa).

Rezultirajuća mesta su mala i mogu biti bela ili žuta. Smatraju se bezopasnim i ne zahtevaju lečenje.

Fordyceova mesta

Fordyceova mesta su vidljive lojne žlezde. Lojne žlezde se obično nalaze ispod folikula dlake, ali su vidljive na područjima koja nemaju dlake – poput penisa. Rezultirajuća mesta su mala i mogu biti bela ili žuta.

Možda ćete moći da utvrdite da li imate Fordyceova mesta na penisu ako ih imate i unutar usta. Ova mesta se najčešće formiraju u grupama od 50 do 100 odjednom.

Iako su bezopasna, ponekad Fordyceova mesta mogu izazvati estetske probleme. Određeni dermatološki tretmani mogu pomoći, poput laserske terapije. Izotretinoin je još jedna opcija.

Referenca

www.healthline.com/health/pimple-on-penis

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
8 Objave
Inline Feedbacks
View all comments
Ali
Ali
20/03/2024 19:08

Postovanje imam bubuljicu na rubu glavica ispod kozice sad ce nedelja dana ne boli me niti me svrbi da li je normalno da se tu pojavi nisam imao nikake seksualne… Pročitaj još...

Uljoša
Uljoša
17/01/2024 18:16

Imam vecu bubuljicu na korenu penisa i sama se isticala sta treba da radim moze savjet. Ponasa se kao obična upaljena bubuljica samo i dalje je tu samo se malo… Pročitaj još...

Trpe Blazevski Tetovo
Trpe Blazevski Tetovo
20/11/2023 14:43

Kolku se korisni kalinka ili nar za šećer vo krvot,Go merim. Sekoj 5 Dena varira od5,5. Do6,7.Hvala

Mikaa
Mikaa
19/11/2023 20:41

Imam te bobuljice i istiskao sam ih u neznanju.. prosirilo se.. kako da se uklone i poszoji li neki antibiotik ili hiruski mora,