Uklonite sitne bubuljice po telu i svrab koji se pojavljuje

sitne bubuljice po telu i svrab

Članak ažuriran 20. апр, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

dejan čorba Kreator članka

Sitne bubuljice po telu i svrab su često frustrirajući problemi koji mogu uticati na kvalitet života.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Čestitamo Vam na činjenici da ste se odvažili da se suočite sa svojim problemom i da se obratite za pomoć. Razumemo vas da ste zabrinuti i znamo da vam je ovo stresno, ali niste sami u ovome, mnogi ljudi se suočavaju sa sitnim bubuljicama i svrabom. Vi ste u stanju da se izborite sa ovim. Rešenje postoji i vi ćete se uskoro osećati bolje.

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Sitne bubuljice slika

sitne bubuljice po telu i svrab slika

Terapija za uklanjanje sitnih bubuljica po telu i svraba

  1. Higijena kože: redovno čistite kožu blagim sredstvom za čišćenje i mlakom vodom. Izbegavajte agresivne proizvode koji je mogu iritirati.
  2. Hidratacija kože: koristite hidratantne kreme ili losione za održavanje vlage kože, što može pomoći u smanjenju svraba i iritacije.
  3. Pregled kod lekara (dermatologa): ako problem sa kožom ne nestane sam od sebe ili se pogorša, posetite dermatologa. Lekar će vam prepisati dijagnozu i preporučiće odgovarajući terapiju.

Uzroci sitnih bubuljica po telu i svraba

Sitne bubuljice na telu su male crvene kvržice ili mitisere koji se pojavljuju bilo gde na telu osim na licu. Medicinski poznate kao papule ili pseudofolikulitis barbae, nastaju kada se pore začepe uljem (sebumom), mrtvim ćelijama kože ili dlakama.

Ova upaljena mesta obično ne sadrže gnoj kao što je to slučaj sa uobičajenim bubuljicama na licu, ali ipak mogu izazvati nelagodnost i uznemirenost.

Ako vam se svrab pojavljuje u večernjim i noćnim satima može da se radi o šugi. Pored lečenja šugarca mora dobro da se očisti odeća, posteljina i sve stvari koje su bile u kontaktu sa kožom.

Sitne bubuljice na telu i svrab mogu biti rezultat različitih uzroka, uključujući.

Alergijske reakcije: kontakt sa alergenima, kao što su biljke, hemikalije ili hrana, može izazvati alergijske reakcije koje dovode do pojave sitnih bubuljica i svraba.

Infekcije: bakterijske, gljivične ili virusne infekcije kože mogu uzrokovati svrab i sitne bubuljice.

Suva koža: suva koža može dovesti do svraba i iritacije, što može dovesti do pojave bubuljica.

Bubuljice se mogu pojaviti i u trudnoći, kod beba a najupornije su potkožne bubuljice.

Prevencija od pojave sitnih bubuljica

Da biste smanjili rizik od pojave sitnih bubuljica na telu i svraba, preduzmite sledeće mere.

Održavanje higijene kože: redovno čistite kožu i koristite proizvode koji ne iritiraju kožu.

Izbegavanje alergena: ako znate da ste alergični na određene namirnice, izbegavajte ih kako biste smanjili rizik od alergijskih reakcija koje izazivaju svrab i sitne bubuljice.

Odeća: nosite odeću od prirodnih materijala, kao što su pamuk ili lan, koji dozvoljavaju koži da diše i smanjuju rizik od iritacije.

Ishrana: unosite u ishranu vitamine i minerale koji doprinose zdravlju kože. Izbegavajte preteran unos šećera, masnoća i procesuirane hrane, koji mogu doprineti pojavi bubuljica.

Imajte u vidu da čak i blaga dehidracija pogoršava simptome kao što su suvoća i svrab po celom telu, uključujući i područja sa sitnim bubuljicama. Pokušajte da pijete vodu i kada niste žedni, unesite manje količine kontinuirano tokom celog dana. Voda pomaže u ispiranju toksina putem urina i znoja, obezbeđujući zdravu funkciju jetre i smanjenje iritacija na koži.

Reference

American Academy of Dermatology Association. (2020). Itchy skin. Retrieved from https://www.aad.org/public/diseases/itchy-skin

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments