Seboreja na Glavi u Kosi – zašto nastaje i kako je ukloniti | seboreični dermatitis

seboreja na glavi

Članak ažuriran 06. мар, 2024.

dejan čorba Kreator članka

Sadržaj

mrsavljenje
mrsavljenje

Seboreični dermatitis (seboreja) je hronično oboljenje kože koje se manifestuje crvenim lezijama (pečatima) na koži glave i lica, prekrivenim žućkastim masnim ljuspicama. Češće se javlja kod odraslih osoba, pretežno kod muškaraca.

Najčešće se tretira kao promena kože sa naslednim faktorom ali najnovija istraživanja su utvrdila da može da bude povezan sa promenama koje izaziva gljivica, kao i da njegovom razvoju doprinose hormonske promene, fizički i emocionalni stres.

Atopijski dermatitis na glavi

Osim što izaziva neprijatan osećaj i snažan svrab, seboreični dermatitis predstavlja i estetski problem.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Zbog činjenice da je ovaj zdravstveni problem uporan, treba primeniti adekvatno rešenje koje ćeš saznati u nastavku bez korišćenja hemije kao što su kortikosteroidi jer oni pružaju kratkotrajno rešenje posle čega se seboreja vraća.

Razlika između psorijaze i seboreje u kosi

Psorijaza je stanje na koži glave koje dovodi do pojave suvih, crvenih lezija. Psorijaza može dovesti do opadanja kose, javlja se svrab i crvenilo, koža je iritirana i bolna. Ali, kako da je razlikuješ od seboreičnog dermatitisa kada su toliko slični ?

Seboreja na glavi

Kod psorijaze se javljaju i plikovi na koži. Mrlje od psorijaze su precizno definisane i lakše ih je prepoznati. Seboreja može da bude rasprostranjena po temenu, a psorijazne lezije se grupišu uglavnom na jednom mestu, odakle mogu da se šire.

hemo 500x420

I u jednom i u drugom slučaju, idi kod dermatologa ( kožnog lekara ), da bi utvrdio šta je tačno u pitanju ( biopsijom se utvrđuje koji je zdravstveni problem u pitanju ). Ako sumljaš da imaš psorijazu, pogledaj, sve što trebate da znate o psorijazi i lečenju.

seboreicni dermatitis 01

Znaci da imate seboreju u kosi – seboreični dermatitis

Seboroični dermatitis se prepoznaje po crvenoj koži koja se peruta. Seboroični dermatitis je upalno stanje sa skvamama koji zahvata prevashodno lice i kožu glave.

Seboroični dermatitis se javlja u epizodama koje su prekinute periodima zatišja, totalnim ili relativnim. Godišnja doba i stres mogu da odrede ritam zapaljenskog procesa.

Povećanje simptoma u periodu zime je često. Simptomi su različiti, ali često postoji jak svrab i osećaj gorenja. Na licu su uglavnom pogođene masne zone ( bogate lojnim žlezdama ), oko nosa, na prevojima nozdrva, zona između obrva i obrve kao i spoljašnost ušnih kanala.

Koža glave je kritična zona i ovaj zdravstveni problem izaziva upalno stanje udruženo sa peruti koja prelazi preko kože glave. Druge kosmate zone takođe mogu biti zahvaćene i to mogu biti ivica očnog kapka ( odgovorni za blefaritispredstavlja upalu očnih kapaka, najčešće njihovog ruba ) čak i stidna kost, a kod muškaraca brada i predeo grudi.

program za mrsavljenje

Doprinos gljivica kod seboroičnog dermatitise je najverovatnije zbog njene lipazne aktivnosti oslobadjajući slobodne masne kiseline ( faktor upale ).

seboreični dermatitis kosa

Pojava seboroičnog dermatitisa je prisutna kod cele svetske populacije. Perutanje je najblaža i najčešća forma ovog dermatitisa. Procenjuje se da se javlja kod 15 do 20% svetske populacije.

Prisutna je kod svih rasa, kod kod muškaraca se javlja češće nego kod žena. Pubertet je doba u koje se uobičajeno javlja, a maksimalno se pojavljuje u 40-tim godinama života.

Lečenje seboreje na kosi prirodnim putem

Preporučljivo je početi što ranije sa tretmanom seboroičnog dermatitisa glave, čim uočiš da nešto nije u redu. 

Češće pranje kose i duže šamponiranje može pomoći kod odstranjivanja peruti. Treba prestati sa korišćenjem kreme, gela ili laka za kosu.

seboreični dermatitis na licu

Šamponi koje sadrže salicilnu kiselinu, sulfur ili cink su efikasni i mogu se koristiti naizmenično. Šamponi koji sadrže selen sulfid, ketokonazol ili ciklopiroks mogu smanjiti nivo gljivica. Ovi šamponi se mogu koristiti i na telu i na bradi.

Ali, ove šampone ne treba koristiti za svakodnevno pranje kose, kao što obično rade osobe sa seboroičnim dermatitisom.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Prirodni lek za svrab kože glave, treba koristiti blage herbalne ( prirodne ) šampone, naizmenično sa medicinskim. Umesto kortikosteroidnih krema postoje mnogo bolja prirodna rešenja za smirivanje nadražene kože, bez negativnih efekta kao što je regulacija mašćenja, čišćenje pora od nakupljene masnoće i normalizacija ciklusa rasta kose.

Osobe koje se suočavaju sa seborejom, godinama tragaju za pravim preparatom koji bi rešili problem. U toj potrazi, koristiće kortikosteroide, razne šampone i kreme koji nemaju efekta ili u najboljem slučaju nakratko smire problem. Retke su terapije koje imaju takvu moć da se seboreja povuče i duže vreme drže pod kontrolom.

Seboroični dermatitis je nasledni poremećaj funkcije lojnih žlezda koji izaziva pojačano lučenje loja, dok se ujedno skraćuje proces obnavljanja ćelija kože glave. Usled toga dolazi do ubrzanog ljuštenja rožnatih kožnih ćelija. Međutim, pored naslednih faktora, na pojavu seboreje utiču

 • hormonske promene
 • promene u nervnom sistemu
 • emotivna uzbuđenja, stres
 • imunološki poremećaji
 • ishrana ( masna i vrlo začinjena hrana i alkohol )
 • promena PH vrednosti kože
 • umor i iscrpljenost
 • ekstremnih vremenskih uslova ( izuzetno visokih i niskih temperature, vetra )
 • korišćenja neodgovarajućih šampona, gelova za tuširanje i sapuna
 • nadražaji kože ( fizički ili pod uticajem mikroorganizama )

Značajnu ulogu u pojavi seboroičnog dermatitis igra i gljivica koje se i inače nalazi na koži. Gljivice iz roda Malassezia na koži svih nas ( flore saprophyte )

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Seboroični dermatitis je uobičajena pojava kao što su i akne uobičajena pojava.

Činjenice u vezi seboreje

 • Prate je vizuelne promene na koži, kao i nelagodan osećaj u vidu bola ili svraba kože
 • Pojavi se, pa nestane, pa se ponovo javi, kao ’’začarani krug’’, što znači da se ne može eliminisati u potpunosti
 • Mnogi ljudi imaju blag oblik dermatitisa i uopšte nisu svesni toga
 • Seboroični dermatitis se može razviti u bilo kom životnom dobu
 • Jednom kad ga dobiješ, nažalost živiš sa njim celog života. Jedino kod beba to stanje ima kratkotrajan oblik
 • Za sada je ovaj kožni problem neizlečiv, ali se vrlo lako može kontrolisati
 • Rešenje su pravilna ishrana i terapija ( lekovi ili prirodni preparati )

Terapija laserom za seboreju na glavi

LED fototerapija sa plavim svetlom ima antibakterijski efekat, ubija bakterije koje stvaraju akne, reguliše masnoću i ima efekat čišćenja kože. Ovi benefiti LED terapije koriste se na koži kapilicijuma koja je inflamirana, iritirana i inficirana, naročito kod folikulitisa i seboroičnog dermatitisa.

LED fototerapija s’obzirom na broj pozitivnih efekata može da se primeni kod različitih stanja i u kombinaciji sa različitim aparatima za tretiranje raznih problema kapilicijuma i kose.

Kada se vide rezultati lečenja seboroičnog dermatitisa laserom?

Rezultati su vidljivi već nakon nekoliko tretmana, a koliko ih je tačno potrebno određuje lekar specijalista na pregledu u zavisnosti od težine oboljenja. Preporučuje se ponavljanje tretmana nakon nekoliko godina radi održavanja.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments