Oznaka za šećer u krvi

oznaka za šećer u krvi

Članak ažuriran 13. apr, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Oznaka za šećer u krvi je mmol/l označava milimole po litru. Međunarodna standardna jedinica za merenje koncentracije šećera u krvi.

Milimola po litru je jedinica mere koja pokazuje koncentraciju supstance u određenoj količini tečnosti. Mol je naučna jedinica koja se često koristi za merenje hemikalija.

Na vašem aparatu za merenje šećera u Evropi, će vam se prikazati mmol/l. U većem delu sveta, rezultati testa šećera (glukoze) u krvi se prikazuju kao mmol/L. U Americi (SAD) se koriste miligrami po decilitru (mg/dL).

✨ Najčitaniji članak, Šećer u krvi tabela vrednosti.

Razlika između mmol/L i mg/dL

Obe jedinice se koriste za merenje i koncentraciju nivoa šećera u krvi, ali na malo različite načine.

hemoroidi

mmol/L daje molarnost, to je broj molekula supstance unutar određenog volumena, unutar 1 litra.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

mg/dL daje koncentraciju odnosa težine i zapremine, miligrama po decilitru.

Da biste pretvorili iz mmol/L u mg/dL, podelite mg/dL sa 18. Na primer 180 mg/dL ÷ 18 = 10 mmol/L.

OGTT – test opterećenja glukozom

Test kojim se ispituje metabolizam ugljenih hidrata (šećera), pomoću kojeg se može prepoznati rani stadijum dijabetesa.

Koncetracija šećera je nakon opterećenja organizma glukozom (OGTT) povišena, potom se određuje vreme za koje će koncetracija šećera spustiti na normalu. Test oponaša kao kada uzimate hrane u toku dana.

Ukoliko rezultati testa nisu dosledni i daju različite vrednosti pri svakom testiranju, što može biti slučaj u trudnoći, vrše se dalje analize. Pogledajte, normalan šećer u trudnoći.

HbA1C – tromesečni šećer

Glikozilirani hemoglobin je povezan sa prosečnim nivoom šećera u krvi u poslednja tri meseca. Pruža mnogo pouzdanije informacije o regulaciji glikemije nego pojedinačno merenje sa aparatom za merenje šećera.

Energija za život

Glukoza (šečer) je najrasprostranjeniji monosaharid u prirodi. Njegovom razgradnjom se oslobađa velika količina energije koja je neophodna za odvijanje osnovnih životnih funkcija. Šećer predstavlja najvažnijii izvor energije u vašem organizmu.

Da bi se šećer neometano kretao kroz krvotok i bio preuzet od strane ćelija u mišićima i drugih tkivima, pomaže mu insulin (jedan od glavnih hormona zaduženih za anaboličke procese u vašem telu).

Normalne vrednosti šećera u krvi ujutru na prazan stomak je između 4.0 mmol/L i 5.6 mmol/L. Pogledajte, normalan šećer u krvi posle jela i pre jela. Nivo šećera u krvi varira u toku dana a dijabetes se dijagnostikuje analizom krvi. Nivo šećera u krvi koji je veći od 11.1mmol/L ukazuje da možda imate dijabetes, osim ako nije povišen šećer od stresa.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Objavite komentar ⬇️⬇️⬇️

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments