Evropska i Američka Oznaka za Šećer u Krvi na Vašem Aparatu

oznaka za šećer u krvi

Članak ažuriran 25. нов, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Oznaka za šećer u krvi je mmol/l označava milimole po litru. Međunarodna standardna jedinica za merenje koncentracije šećera u krvi.

mrsavljenje
mrsavljenje

Milimola po litru je jedinica mere koja pokazuje koncentraciju supstance u određenoj količini tečnosti. Mol je naučna jedinica koja se često koristi za merenje hemikalija.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Na vašem aparatu za merenje šećera u Evropi, će vam se prikazati mmol/l. U većem delu sveta, rezultati testa šećera (glukoze) u krvi se prikazuju kao mmol/L. U Americi (SAD) se koriste miligrami po decilitru (mg/dL).

Oznaka za šećer u krvi mmol/L i mg/dL i njihove razlike

Obe jedinice se koriste za merenje i koncentraciju nivoa šećera u krvi, ali na malo različite načine.

mmol/L daje molarnost, to je broj molekula supstance unutar određenog volumena, unutar 1 litra.

mg/dL daje koncentraciju odnosa težine i zapremine, miligrama po decilitru.

program za mrsavljenje
hemo 500x420

Da biste pretvorili iz mmol/L u mg/dL, podelite mg/dL sa 18. Na primer 180 mg/dL ÷ 18 = 10 mmol/L.

OGTT je test opterećenja glukozom

Test kojim se ispituje metabolizam ugljenih hidrata (šećera), pomoću kojeg se može prepoznati rani stadijum dijabetesa.

Koncetracija šećera je nakon opterećenja organizma glukozom (OGTT) povišena, potom se određuje vreme za koje će koncetracija šećera spustiti na normalu. Test oponaša kao kada uzimate hrane u toku dana.

Ukoliko rezultati testa nisu dosledni i daju različite vrednosti pri svakom testiranju, što može biti slučaj u trudnoći, vrše se dalje analize. Pogledajte, normalan šećer u trudnoći.

HbA1C je oznaka za tromesečni šećer

Glikozilirani hemoglobin je povezan sa prosečnim nivoom šećera u krvi u poslednja tri meseca. Pruža mnogo pouzdanije informacije o regulaciji glikemije nego pojedinačno merenje sa aparatom za merenje šećera.

Glukoza je najvažniji izvor energije za život

Glukoza (šečer) je najrasprostranjeniji monosaharid u prirodi. Njegovom razgradnjom se oslobađa velika količina energije koja je neophodna za odvijanje osnovnih životnih funkcija. Šećer predstavlja najvažnijii izvor energije u vašem organizmu.

Da bi se šećer neometano kretao kroz krvotok i bio preuzet od strane ćelija u mišićima i drugih tkivima, pomaže mu insulin (jedan od glavnih hormona zaduženih za anaboličke procese u vašem telu).

✨ Preporučujemo članak, predijabetes vrednosti.

Normalne vrednosti šećera u krvi ujutru na prazan stomak je između 4.0 mmol/L i 5.6 mmol/L. Pogledajte, normalan šećer u krvi posle jela i pre jela. Nivo šećera u krvi varira u toku dana a dijabetes se dijagnostikuje analizom krvi. Nivo šećera u krvi koji je veći od 11.1mmol/L ukazuje da možda imate dijabetes, osim ako nije povišen šećer od stresa.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments