Koliki je Dnevni Unos Šećera Opasan po Zdravlje

sta-je-secer

Članak ažuriran 27. нов, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Šta je šećer i kako Vas ova namirnica uništava

Osim iznenadnog naleta energije, šećer ti ne donosi ništa dobro. Ne sadrži vitamine, minerale, proteine ili vlakna, uopšte nema hranljivih vrednosti. Njegov uticaj na tvoje telo i um je ništa drugo nego čista iluzija.

hemoroidi
hemoroidi

Sadržaj

Izađite iz ”šećerne zamke”

Jako lako se može uneti previše šećera u organizam, jer skoro svaka namirnica ima šećer u nekom obliku.

Šećer pokreće iste receptore zadovoljstva u mozgu kao i heroin.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Istraživanja centra American Heart Association su zaključili da bi dnevni unos unos šećera trebalo smanjiti za 70% da bi upali u okvire zdrave ishrane. Iako i ptice na grani znaju da je šećer nezdrav, u današnje vreme ga teško možemo zaobići iz ishrane a mnogi ga se teško mogu odreći.

Samo-kontrola i samo-disciplina će vam pomoći da izbegnete zdravstvene probleme usled efekta prekomernog unosa šećera i da ga smanjite na minimun dnevnog unosa.

hemoroidi

Ogroman svakodnevni unos šećera nema nikakve veze sa slabim karakterom. Našli ste se zarobljeni u jednom začaranom krugu usled ponude i marketinga prehrambene industrije, u kom vaš organizam očajnički pokušava da reguliše količinu šećera u krvi.

hemo 500x420

Ovo je opasan začarani krug iz kojeg ne izleću ružičaste zvončice već bolesti, depresija i gojasnost.

Količina šećera koja NIJE opasna po zdravlje

Ne više od šest kafenih kašičica šećera na dan (30gr). Na primer, jedna limenka Coca-Cole, Pepsija ili nekog drugog gaziranog slatkog soka od 330ml može da ima 7 kašičica šećera.

Možete sebi obećati da ćete unositi manje šećera, ali koliko bi zapravo šećera trebalo da unosite a da to nije opasno po vaše zdravlje?

sta je secer
Količina šećera u jednoj limenci gaziranog soka

Unositi najviše 6 kašikica šećera u današnje vreme je izazov i samo dobra informisanost i volja može vam pomoći da u tome i uspete. Informisanost kao što je nivo normalnog šećera u krvi posle jela i pre jela.

U prodavnicama pogledajte hranljivu vrednost (nutritivna tablica) svakog prehrambenog proizvoda koji nameravate da stavite u korpu. Pod stavkom ”ugljeni hidrati” uvek piše i količina ”šećera”. Svi sastojci koji se završavaju sa „…oza“ su šećer, kao što su laktoza, fruktoza, saharoza, dekstroza.

Pazite da vas ne zavaraju natpisi na kojima piše „bez dodatka šećera“. Hrana bez dodatka šećera ne znači da u njoj nema šećera ni u jednom obliku. Fruktoza je bolja od rafinisanog šećera, ali je i dalje šećer.

✨ Preporučujemo članak, predijabetes vrednosti.

Šećer vreba sa svih strana. Nalazi se u sosu za špagete i salate, kiselom mleku kao i u napicima za mršavljenje. U današnje vreme većina ljudi godišnje pojede količinu šećera koliko su oni teški, a da toga nisu ni svesni ! Neverovatno zar ne.

Beli hleb se veoma brzo pretvara u glukozu, kao i svi proizvodi od belog brašna (njoke, testo za picu, kroasani). Samo 15 minuta nakon jela, oni se pretvaraju u šećer i ulaze u vašu krv.

Prevencija i održavanja zdravlja nije ni skupo ni komplikovano, to je životni stil koji svako može da priušti ako ima malo volje i dovoljno je informisan o tome. A mi ćemo se potruditi da budete najbolje informisani i motivisani da smanjite unos šećera.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments