Voće koje snižava šećer

Voce koje snizava secer

Članak ažuriran 29. jul, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Voće koje spušta i normalizuje visok šećer u krvi

Nutricionisti i lekari navode da je voće važan deo ishrane kod dijabetičara i da bi osobe koje imaju problem sa visokim šećerom u krvi trebalo da jedu dve porcije od 250 grama, piše nemački časopis „Diabetes Ratgeber“, uz objašnjenje da to znači pojesti jednu jabuku ili dve šake malina. Voće sa velikom količinom vode dijabetičari bi trebalo da konzumiraju svakodnevno.

✨ Najčitaniji članak, Šećer u krvi tabela vrednosti.

Dijabetičarima se preporučuju voće bogato vlaknima koje sadrži puno vode, a časopis navodi najbolje voće koje snižava šećer. Članak, kako brzo spustiti šećer u krvi.

Jabuke je odlično voće za dijabetičare jer sadrži malo kalorija, a pomaže telu da sagori kalorije. Dobar su izvor pektina koji ima antioksidativna svojstva, koji smanjuje nivo slobodnih radikala i rizik od nastanka raznih bolesti.

hemoroidi

Kruške sadrže antocijanin i bogate su vitaminima A, B1, B2, C i E. Visok nivo vlakana poboljšava zdravlje probavnog trakta što podstiče mršavljenje. Takođe, kruške snižavaju nivo holesterola i poboljšavaju rad srca.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Bobičasto voće je bogato vlaknima i antioksidansima, preciznije polifenolima. Bobičasto voće sadrži antocijane koji im daju crvenu boju i podstiču oslobađanje insulina, regulišu šećer u krvi i smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti.

Lubenice sadrže dosta vode, kao i jagode, papaja ili šljive ( ako je slatka lubenica može da podigne šećer u krvi ).

Grejp i narandže su dobre za smanjivanje visokog nivoa šećera u krvi, posebno kada se jedu sa namirnicama koje imaju nizak nivo masti, šećera i skroba.

Višnje sadrži antocijanin koji kontroliše nivo šećera u krvi. Ovaj biljni pigment je pronađen u mnogim namirnicama, uključujući crveno grožđe, povrće, bobičasto voće, vino i čaj.

Samo desetak oraha sadrži skoro 2gr vlakana i 2,6gr alfa-linolenske kiseline. Pošto orasi sadrže dosta kalorija, dijabetičarima se savetuje da ih jedu u manjim količinama, ako paze na svoju težinu. Možete ih jesti umesto grickalica.

Sve navedeno voće odlično deluje kod usporavanja apsorpcije šećera ( glukoze ). Možete posuti voće sa cimetom ili mlevenim lanom jer su oni odlični za spuštanje visokog šećera u krvi. Članak, spusti visok šećer u krvi uz pomoć prirodnog mehanizma.

Diabetes Ratgeber“ navodi da je važno znati dobro kombinovati voće sa drugom vrstom hrane. Podsećaju da voće sporije podiže nivo šećera u organizmu kada se konzumira sa namirnicama bogatim proteinima poput sira ili prirodnog jogurta.

Voće koje podiže šećer u krvi

Unos sedam urmi dnevno sadrži 4gr vlakana, ovo voće bogate antioksidansima ali nije preporuka za dijabetičare jer je previše slatko.

Trešnje, banane, smokve i grožđe su takođe puni šećera i mogu lako da podignu šećer u krvi.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Objavite komentar ⬇️⬇️⬇️

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments