Oporavak i Bolovi Nakon Operacije Grudi

da li boli ugradnja silikona u grudi

Članak ažuriran 25. мар, 2024.

Sadržaj

Bolovi posle ugradnje silikona

Operacija ugradnje silikona u grudi ne boli i radi se pod totalnom anestezijom. Operacija traje oko sat vremena. Potom sledi oporavak. Nakon operacije, osetićete pritiskanje na grudni koš, koji obično traje tri dana. Otok posle operacije grudi traje do mesec dana.

Ako nije veliki, već nakon tri dana možete se tuširati, a ako je otok veliki, treba sačekati 7 dana za tuširanje.

Ciklobenzaprin je jedan od lekova koje estetski hirurg moža da vam preporuči. On opušta mišiće i smanjuje bol, ali mora pažljivo da se koristi jer može da izazove dodatnu sedaciju (sedacija je stanje smanjene svesti koje se postiže davanjem određenih lekova koji deluju na centralni nervni sistem).

hemoroidi
hemoroidi

Preporuka je da se lek protiv bolova koristi za bolove nastale nakon operacije, a lek za opuštanje da se koristi po potrebi u slučaju bola u ramenima, vratu ili kičmi.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Hirurg će vam antibiotike prepisati na bazi pencilina, osim ako niste alergični. Antibiotici se primenjuju pet do deset dana posle operacije i štite vas od dodatnih infekcija, odnosno upala rane i okolnog tkiva.

Oporavak posle ugradnje silikona

Post operativni diskomfort ili nelagodnost posle operacije se veoma razlikuje od osobe do osobe. Dok neke mogu imati osećaj bola, modrice, otok ili otežano disanje, druge mogu biti bez ikakvih tegoba.

Iako većina nema nikakve komplikacije, trebalo bi da sa svojim plastičnim hirurgom da popričate o svakoj mogućoj komplikaciji. Kasne komplikacije mogu biti kontraktura i ruptura silikonskog implanta.

hemo 500x420

Prva kontrola je za 3 do 4 dana nakon operacije, tada se skidaju flasteri i kontroliše rana. Sledeća kontrola je nakon 7 dana od operacije, a zatim 14 dana nakon operacije i tada se skidaju konci.

Dozvoljene aktivnosti posle ugradnje silikona

Normalnim dnevnim aktivnostima možete se vratiti nedelju dana posle ugradnje silikona, u zavisnosti od posla kojim se bavite. Seksualnu aktivnost treba izbegavati najmanje 2 do 3 nedelje nakon ugradnje silikona.

Oporavak posle ugradnje silikona nije strašan, nakon 5 sati od operacije vi se možete vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Oporavak od anestezije može da traje nekoliko sati i preporuka je da ležite za to vreme.

Najbolje je sačekati i pustiti da se u potpunosti oporavite pre nego što se vratite svim vašim svakodnevnim aktivostima. Vodite računa da sledećih mesec dana ne podižete ništa teško. Bavljenje sportom je dozvoljeno nakon 6 nedelja a plivanje i treniranje grudnih mišića dozvoljeno je 3 meseca nakon uvećanja grudi.

Vaš estetski hirurg će vam nakon pregleda dati preporuku kada možete početi sa vežbanjem.

Nakon operacije grudi trebate da se krećete. Tu se pre svega misli na šetnju, penjanje uz stepenice, stajanje i sedenje. Kretanjem se smanjuje mogućnost nastanka tromba ( krvni ugrušci ).

Prvih mesec dana posle ugradnje silikona zabranjeno je sunčanje

Najbolje sačekajte da prođe 3 meseca od ugradnje implanta. Budite odgovorni prema sebi i nemojte na svoju ruku skraćivati oporavak.

Najbolje da isplanirate termin ugradnje silikona, na primer u zimskom ili jesenjem periodu. Pre operacije grudi ne treba da pijete alkoholna pića i organizujte sebi prevoz do kuće nakon ugradnje implanta kada vas otpuste iz bolnie ili klinike.

Ukoliko se pojavi povišena telesna temperatura, pojačani bolovi, crvenilo kože ili neočekivana iscedak iz drenova ( veće krvarenje, gnoj i slično ), odmah se javite vašem hirurgu. Ovakvi slučajevi su veoma retki, ali nisu isključeni.

Tretman rane nakon ugradnje silikona

Zavoji se većim delom otklanjaju već posle par dana od operacije, dok neki ostaju i do tri nedelje (sterilne trake). Sterilne trake štite ranu od infekcije za vreme zarastanja kože i hirurg će ih kasnije bezbolno odstraniti.

hemoroidi

Ukoliko trake počnu da se odlepljuju, nemojte ih naglo skidati kako ne bi oštetili sveže zaraslu kožu. Dozvoljeno je održavanje lične higijene u ovom periodu, ali se postarajte da pomenute trake ne budu dugo vlažne.

Izbegavajte saunu, bazene i druga slična mesto bar dva meseca nakon operacije. Isto se odnosi na kupanje u moru. Primetićete da su ožiljci bleđi od ostatka kože, ali i da mogu da potamne više nego okolna koža i ovo je normalna pojava. Vodite računa da ožiljke zaštitite kremom visokog faktora ako ih izlažete suncu.

Masaža grudi nakon ugradnje silikona sprečava stvaranje ožiljka

Veće i lepše grudi su izvor velike sreće, ali i izvor brojnih frustracija. Masaža nakon njihovog uvećavanja pomaže u sprečavanju stvaranja ožiljačnog tkiva. Nakon ugradnje silikona javlja se formiranje kolagenskog sloja.

Ovaj sloj uglavnom ne smeta, ali u pojedinim slučajevima može se desiti da se stvrdne. Tada može delovati čudno i izazvati bol kod osobe koja ga ima.

Masaža grudi, pomaže da se otvrdnjavanje ne desi. Ako vaš estetski hirurg preporuči da ih radite, poslušajte ga, jer može da pomogne.

Masaža grudi nakon ugradnje silikona tehnikom dva pokreta

Obuhvatanje grudi i pomeranje (podizanje i spuštanje). Držite ih par sekundi tako. Pokrete ovog tipa trebalo bi da ponavljajte u par intervala. Klasično masiranje kružnim pokretima deluje dosadno u poređenju sa ostalim pokretima. On je ipak i dalje jedan od najčešćih pokreta kod masaža.

Držanje grudi sa strane. Masaža deluje čudno i zahteva da obuhvatite grudi, a zatim pritisnete ka sredini grudnog koša. Držite 5 do 10 sekundi i pustite. Ponavljajte pokret ali sa prekrštenim rukama ( aktivira se druga strana grudi ).

Može se raditi i masaža koja podrazumeva da uhvatite levom rukom desno rame i obrnuto . Ona deluje na grudi jer bi trebalo da ujedno pritiskate grudi uz pomoć lakta. Pritiskanje grudi uz pomoć vertikalno postavljenih ruka može dosta pomoći u poboljšanju stanja sa njima. Ove masaže možete raditi par meseci. Za dobar tonus grudi nastaviti ih masirati svake nedelje.

Lep, zategnut i zdrav dekolte je ponos svake žene. Jer vi to zaslužujete.

Moguće neželjene posledice nakon ugradnje silikona

Iako stručnja javnost i hirurzi tvrde da je ovo već postao rutinski zahvat i da su komplikacije retke, one ipak postoje. Da bi mogli doneti konačnu odluku potrebno je da budete upoznati i sa ovom stranom uvećanja grudi. Imajte na umu da ovo nije kozmetička procedura, već plastična rekonstruktivna hirurgija.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Prva stvar jeste da silikoni u grudima u nekim slučajevima ipak mogu ometati dojenje. Zato se treba dobro upoznati sa mogućnostima umetanja silikona u grudi kao i vrstom samih implanta. Najbolje bi bilo da to uradite posle dojenja, kada beba poraste.

Postoji rizik da će silikoni sprečiti otkrivanje raka dojke. Tokom mamogafije, rendgena ili ultrazvuka, implanti ( silikoni ) mogu da sakriju tumore ili lezije. Takođe, grudi se tada pritiskaju, pa se povećava šansa da se silikoni oštete.

Loš kvalitet silikona (implanta) ili loš hirurg mogu dovesti do nepotrebnih kompikacija. Dva puta proverite koju marku silikona ugrađujete a tri puta proverite kvalitet vašeg budućeg estetskog hirurga.

Jer se može dogoditi da izgubite osećaj u bradavicama i grudima, trajno ili samo privremeno. To se dešava ako hirurg nije vešt i preseče sva tri nerva. Dupli mehur se dešava kada se jedan ili oba implanta pomere ispod linije gde se dojke sastaju sa grudnim košem, stvarajući liniju ili udubljenje preko donjeg dela grudi. Do ovoga može doći ako su implanti preveliki ili su loše pozicionirani.

Pojava kapsularna kontraktura je kada tkivo ožiljka formira kapsulu koja pritiska implant, pa može postati tvrd i izobličen. Pucanje implanta (silikona) koliko god bili kvalitetni mogu da puknu (šanse za tako nešto su jako male) i to je rezultat prirodnog starenja implanta, preteranog pritiskanja grudi ili trauma (udaraca). Tada dolazi do promene u veličini i obliku dojke.

Pre-operativna priprema je obično uračunata u cenu operacije

  • Kontrolna krvne slike
  • RTG pluća sa nalazom radiologa
  • Pregled anesteziologa
  • EKG, pregled interniste ( kardiologa )
  • Bolnički dan i noć
  • Specijalno prsluče koje nosite mesec dana nakon ugradnje silikona. Nakon toga možete da pređete na neki sportski grudnjak ili bilo koji bez žice. Žicu trebate izbegavati 6 meseci posle operacije
  • Kontrole nakon operacije

Ultrazvuk ili mamografija, zavisi od vaših godina

  • Ukoliko imate do 40 godina potrebno je da imate ultrazvučni pregled grudi ali ne stariji od 6 meseci
  • Ukoliko imate više od 40 godina potrebno je da imate urađenu mamografiju ali ne stariju od 6 meseci

✨ Preporučujemo članak, operacija nosa, cena.

Da li boli ugradnja silikona u grudima?

Operacija ugradnje silikona u grudi ne boli i radi se pod totalnom anestezijom. Post operativni diskomfort ili nelagodnost posle operacije se veoma razlikuje od osobe do osobe.

Pozicija reza i ožiljci posle posle ugradnje silikona?

Silikoni se postavljaju submamarnim pristupom, kroz rez koji je dugačak oko 4 cm. Ožiljak kasnije upada u submamarnu brazdu i nije uočljiv ( skoro je nevidljiv ). Vaš estetski hirurg će vam ovo detaljnije objasniti.

Dojenje bebe posle ugradnje silikona?

Moguće je dojiti bebu bez problema. Upravo je Dual Plane tehnika povećavanja ( augmentatio mamarum ) grudi, metoda izbora za mlade devojke koje nisu rađale. Silikoni u grudima su ispod mlečne žlezde koja se ne dira. Samim tim je moguće dojenje. Silikoni se postavljaju ispod mišića i mišićne fascije.

Vek trajanja silikona i njihove promene tokom vremena

Implanti (silikoni) se ne mogu pomeriti, ali je moguće da tako izgledaju i to ima veze sa istezanjem i promenama kože tokom vremena, ako vaša telesna težina često varira i ako ne nosite grudnjak. Operacija grudi sama po sebi nije konačno rešene za bujne i lepe grudi, već se trebaju negovati i paziti.

Česta je zabluda da se ugradnjom silikona u grudima ne moraju više nositi grudnjaci. Zapravo su grudnjaci obavezni, jer sila zemljine teže (gravitacija) i dalje se trudi da spusti vaše grudi pa se grudi vremenom mogu opustiti. U specijalnim prilikama i svečanim događajima ne morate nositi grudnjak i možete uživati u vašem dekolteu.

Tehnike ugradnje silikona u grudi

Estetski hirurzi širom sveta implante postavljaju ispod mišića ili kombinacija, odnosno delimično ispod mišića i delimično ispod fascije (Dual Plane tehnikom). Postavljanje ispod mlečne žlezde je napušten metod koji se ne koristi.

Ovakav pristup (fascija i mišić) obezbeđuje trajnost silikona, prirodan izgled, dugotrajnost ove estetske intervencije, mogućnost dojenja, mogućnost pregleda (RTG mamografija i ultrazvuk). Vaš estetski hirurg će vam detaljnije objasniti koju tehniku koristi i zbog čega.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments