Bitne stvari koje treba znati pre laserskog podmlađivanje i zatezanje kože

laserski tretmani lica

Članak ažuriran 11. сеп, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Ako su starenje, akne ili preveliko izlaganje suncu ostavili traga navaše lice, lasersko podmlađivanje može pomoći vašoj koži da izgleda mlađe i zdravije.

mrsavljenje
mrsavljenje

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Čestitamo na odluci da rešite vaš problem i potražite pomoć. Razumemo vašu zabrinutost, niste sami u borbi za borama, rešenje postoji i uskoro ćete se osećati bolje.

✨ Preporučujemo članak, operacija nosa, cena.

Laserski tretmani za pomlađivanje kože slika

laserski tretmani lica slika

Laserko podmlađivanje kože, poznato i kao laserska vaporizacija ili laserska abrazija, precizno uklanja sloj po sloj kože. Nove ćelije kože koje se formiraju tokom procesa zarastanja daju koži čvrstinu i mladalački izgled. Postupak se može izvoditi samostalno ili uz druge kozmetičke operacije na licu.

Ko je dobar kandidat za lasersko podmlađivanje kože

Ako imate fine linije ili bore oko očiju, usana ili na čelu, plitke ožiljke od akni ili neodgovarajuću kožu nakon fejsliftinga, možete biti dobar kandidat za laserski tretman kože. Takođe možete biti dobar kandidat ako imate:

 • Bradavice
 • Staračke ili jetrene pege
 • Ožiljke na koži od mladeža
 • Kožu oštećenu suncem
 • Povećane lojne žlezde na nosu
 • Mladeže kao što su linearni epidermalni nevusi

Možda nećete biti kandidat za lasersko resurfacing ako imate:

 • Prekomernu ili opuštenu kožu
 • Duboke bore
 • Aktivne akne
 • Trudnoću ili dojenje
 • Oslabljen imunološki sistem
 • Tamniju nijansu kože

Ako imate veoma tamnu kožu, neke tehnike laserskog podmlađivanja mogu izazvati upalu ili promenu boje nakon tretmana. Važno je napomenuti da i tamnije nijanse kože imaju potencijal za keloidno ožiljavanje.

Vaš dermatolog može koristiti Ficpatrick skalu koja upoređuje nivo pigmenta (melanina) u vašoj koži sa rizikom od oštećenja od sunca i raka kože. Skala se kreće od 1 do 6. Ako imate veoma tamnu kožu, možete biti ocenjeni kao 5 ili 6 na ovoj skali.

Ova ocena takođe znači da imate manji potencijalni rizik od oštećenja kože. Međutim, svako ima određeni rizik od raka kože. Generalno, trebalo bi da razgovarate o tome da li je laserski tretman prava opcija za vas konsultujući se sa lekarom pre nego što se postupak izvede.

Tipovi laserskih tretmana za podmlađivanje kože

CO2 laserski tretman

Ova metoda se koristi godinama za tretiranje različitih problema kože, uključujući bore, ožiljke, bradavice, povećane lojne žlezde na nosu i druge stanja. Najnovija verzija CO2 lasera (frakcionisani CO2) koristi veoma kratke pulse svetlosne energije (poznate kao ultrapulse) ili neprekidne svetlosne zrake koj se emituju kako bi se uklonili tanki slojevi kože sa minimalnim oštećenjem od toplote.

Vreme oporavka traje do dve nedelje. Ako ste osoba tamnije puti, ovaj tip laserskog tretmana može izazvati hiperpigmentaciju ili ožiljke.

Erbium laserski tretman

Erbium laserski tretman je dizajniran da ukloni površinske i umereno duboke linije i bore na licu, rukama, vratu ili grudima. Jedna od prednosti erbium laserskog tretmana je minimalno oštećenje okolnih tkiva. Ovaj laser uzrokuje manje nuspojava kao što su otok, modrice i crvenilo, pa bi vreme oporavka trebalo da bude brže nego kod CO2 laserskog tretmana.

U nekim slučajevima, oporavak može trajati samo jednu nedelju. Pitajte svog lekara koliko dugo će verovatno trajati oporavak za vas. Ako imate tamniju put, erbium laserski tretman može biti dobar izbor za vašu kožu.

program za mrsavljenje

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Neodimijum (magnetni) Laser

Ako imate tamniju kožu (4 do 6 na takozvanoj Ficpatrik skali), možda bi trebalo da razmotrite laser nazvan Neodimijum Yag ili Nd:YAG. Ovaj tip lasera ima dužu talasnu dužinu koja prodire dublje u kožu, efikasno zaobilazeći melanin u gornjim slojevima vaše kože. Evo nekoliko razloga za korišćenje ovog laserskog tretmana:

 • Uklanjanje dlačica na licu ili telu
 • Uklanjanje tetovaža
 • Uklanjanje mladeža
 • Lečenje upalnih akni
 • Hiperpigmentacija

Možda ćete morati da obavite više sesija jer će vaš praktičar obično početi sa nižim podešavanjem. Takođe može da se prilagodi temperatura lasera kako bi bila prijatnija za vas. Imajte na umu da povrede od terapije lasera mogu da se pojave kod svih tipova kože, stoga je važno da se osećate udobno i pouzdano u vezi sa osobom koja izvodi tretman. Izaberite dermatologa sa sertifikatom ili stručnjaka koji je upoznat sa tretiranjem različitih tonova kože.

Pulsirajući diodni laseri

Ponekad nazivani vaskularnim laserima, pulsirajući diodni laseri koriste se za tretiranje problema sa krvnim sudovima kože. Ovo je dobra opcija ako imate problema sa crvenilom, hiperpigmentacijom, pucanjem kapilara i rozaceom. Ovi laseri uglavnom nisu ablazivni (ne skidaju deo kože) i koriste koncentrisanu žutu svetlost kako bi zagrejali kožu i apsorbovali pigmente.

Frakcionalni laseri

Frakcionalni laseri ciljaju samo deo kože odjednom. Ova opcija se može koristiti za tretiranje niza promena vezanih za starost, uklanjanje hiperpigmentacije, ožiljaka od akni i bora. Energija lasera je razbijena na hiljade malih zraka kako bi se tretirao samo deo kože u tretiranoj oblasti, što smanjuje vreme oporavka. Frakcionalni laseri mogu biti ablazivni ili non-ablativni.

IPL (intenzivno pulsno svetlo)

Tehnički, tretmani IPL-om nisu laseri, ali se često koriste za tretiranje istih problema sa kožom kao i laseri. Tehnika koristi svetlosnu energiju kako bi ciljala određenu promenu na vašoj koži. Može se koristiti za popravljanje ožiljaka, oštećenja od sunca, strija, akni, rozacee, mladeža i hiperpigmentacije, kao i za uklanjanje neželjenih dlačica.

Priprema za laserski tretman podmlađivanja kože

plastičniZapočnite konsultacijom sa plastičnim hirurgom ili dermatologom kako biste saznali da li ste dobar kandidat. Pre nego što se podvrgnete laserskoj intervenciji na koži, izbegavajte uzimanje bilo kakvih lekova ili suplemenata koji mogu uticati na zgrušavanje krvi tokom tretmana. Obavestite svog lekara ako imate često pojave herpesa oko usana, jer laserski zraci mogu izazvati njihovo ponovno pojavljivanje.

Ako odlučite da nastavite sa laserskim tretmanom podmlađivanja kože, lekar će vas zamoliti da ne uzimate nikakve lekove ili suplemente, kao što su aspirin, ibuprofen ili vitamin E, koji mogu uticati na zgrušavanje krvi 10 dana pre tretmana.

Ako pušite, trebalo bi da prestanete dve nedelje pre i posle postupka, jer pušenje može produžiti proces oporavka. Vaš lekar može propisati antibiotik pre tretmana kako bi sprečio bakterijske infekcije, kao i antivirusni lek ako ste skloni herpesu na usnama.

hemo 500x420

Šta očekivati tokom i nakon postupka

Lasersko podmlađivanje kože se izvodi od strane plastičnog hirurga ili dermatologa. To je ambulantni postupak, što znači da posle intervencije idete kući. Lekar može tretirati bore oko očiju, usana ili čela pojedinačno ili tretirati celo lice. Za manje površine, lekar će obično anestezirati područja koja će se tretirati lokalnom anestezijom. Ako se tretira celo lice, može biti potrebna opšta anestezija.

Tretiranje samo delova lica traje oko 30 do 45 minuta, dok tretiranje celog lica traje do dva sata.

Nakon laserskog postupka, lekar će prekriti tretirane oblasti zavojem. Nakon 24 sata, treba da čistite tretirane oblasti četiri do pet puta dnevno, a zatim nanosite mast poput vazelina kako biste sprečili stvaranje krasta.

Vaš lekar može takođe naložiti da koristite hladan oblog ili obmotani led po 15 minuta na svaki jedan do dva sata po potrebi, tokom prvih 24 do 48 sati. Oticanje nakon laserskog tretmana je normalno. Vaš lekar može propisati steroide protiv oticanja oko očiju.

Možda ćete osećati svrab ili peckanje 12 do 72 sata nakon postupka. Pet do sedam dana nakon laserskog tretmana koža će postati suva i perutava. Oporavak obično traje 10 do 21 dan, zavisno od problema koji je tretiran. Nakon što se koža oporavi, možete nositi šminku bez ulja kako biste smanjili crvenilo, koje obično nestaje za dve do tri meseca.

Primetićete da je vaša koža takođe svetlija neko vreme nakon intervencije. Važno je da koristite “širokospektralnu” kremu za sunčanje koja štiti od ultravioletnih B i ultravioletnih A zraka tokom vremena oporavka. Prilikom izbora sunčevog kreme, potražite onu posebno formulisanu za upotrebu na licu sa sadržajem cinka oksida od 7% (ili više) i faktorom zaštite od sunca (SPF) od 30 ili više.

Ograničite izlaganje suncu, posebno između 10 sati ujutro i 2 sata popodne, i nosite zaštitnu odeću kao što su majice sa dugim rukavima, pantalone i šešir sa širokimm obodom. Ponovo nanesite kremu svaka dva sata tokom boravka na suncu, a češće ako se znojite ili plivate.

Takođe je važno održavati kožu hidriranom. Ako koristite proizvode sa Retinolom A ili glikolnom kiselinom, trebalo bi da ih ponovno počnete koristiti nakon otprilike šest nedelja ili kad vam lekar dozvoli.

Benefiti i rizici laserskog podmlađivanja kože

Iako lasersko podmlađivanje ne može stvoriti savršenu kožu, može poboljšati izgled vaše kože. Na vama je da razmotrite, u dogovoru sa lekarom, da li će planirani laserski tretnan doneti očekivane rezultate koji opravdavaju neprijatnosti tokom perioda oporavka. Potencijalni rizici ovog postupka uključuju:

 • Opekotine ili druge povrede od toplote lasera
 • Ožiljke
 • Promene u pigmentaciji kože, uključujući oblasti tamnije ili svetlije kože
 • Ponovno aktiviranje herpesa na usnama
 • Bakterijske infekcije

Budući da se lasersko podmlađivanje kože smatra kozmetičkim postupkom, zdravstveno osiguranje neće pokrivati troškove tretmana. Postoji izuzetak ako se postupak vrši radi obrade ožiljaka ili uklanjanja prekancerogenih izraslina na koži. Pre postupka razgovarajte sa svojim lekarom o troškovima i tome šta vaše zdravstveno osiguranje eventualno pokriva.

Referenca

www.webmd.com/beauty/laser-skin-resurfacing

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments