Oblik i Veličina Silikona za Grudi

silikoni u grudima velicine

Članak ažuriran 22. мар, 2024.

dejan čorba Kreator članka

Silikoni u grudima – veličina koja odgovara vašoj konstituciji tela

Ako ste prelomili i planirate da uradite uvećanje grudi, pokazaćemo vam kako da izaberite najbolju veličinu silikona za vaše grudi od kojih ćete prelepo izgledati i osećaćete se samouvereno

hemoroidi
hemoroidi

Svaki dobar estetski hirurg će vam skrenuti pažnju na to što razmatrate povećanje grudi ne znači da ste čudni, neuklopljeni ili nesigurni, već da želite da izgledate bolje. Biće sa vama na svakom koraku ovog putovanja koji ste izabrali, a on nije lak.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Žene se najčešće opredeljuju za silikone u grudima od 350ml, srednja korpa. Estetski hirurzi se vode određenim smernicama na osnovu Vaših proporcija tela kao što su veličina grudnog koša, izgled grudnog koša, širina grudne kosti i veličina klavikule (ključna kost) kada određuje najbolju veličinu silikona za vas.

Nekada želje i zamisao nisu realni i tada će dobar estetski hirurg da vam skrene pažnju na opasnosti i komplikacije onoga što želite da uradite.

Mere za veličinu silikona

U narodu su popularni nazivi grudi ”trojka” ili ”petica”, što mnoge dovodi u zabunu kada žele da odrede veličina silikona za grudi ili veličina grudnjaka (brusa) jer to nisu standardne veličine proizvođača.

 • Grudi jedinica su veličina brusa 70/75A ili XS
 • Grudi dvojka su veličina brusa 70/75B ili S
 • Grudi trojka su veličina brusa 80A/B ili M veličina grudi broj 3 ili grudi trojka
 • Grudi četvorka su veličina brusa 80/85B ili L
 • Grudi petica su veličina brusa 85/90C ili XL

Kako odrediti veličinu brusa

 • Sa krojačkim metrom izmerite obim grudnog koša ispod grudi
 • Izmerite obim grudnog koša po sredini grudi (pozicija gde su najpunije grudi, to je obično nivo bradavice)
 • Ukoliko merenje pokaže središnu vrednost (između 0 i 5) zaokružite na najbližu vrednost
 • Oduzmite vrednost prvog i drugog merenja
 • Dobijena razlika određuje veličinu korpe vaših grudi

Razlika od oko 2,5 cm je veličina korpe A

Razlika od oko 5 cm je veličina korpe B veličina grudi broj 3 ili grudi trojka

hemo 500x420

Razlika od oko 7,5 cm je veličina korpe C silikonske grudi veličina 4

Razlika od oko 10 cm je veličina korpe D

Razlika od oko 12,5 cm je veličina korpe DD

Kada je razlika dobijena oduzimanjem, veća od 12,5 cm, tada će se veličina korpe razlikovati od proizvođača do proizvođača.

Veličina brusa na osnovu dimenzija tela

Evropske mere za veličinu grudnjaka i grudi

ugradnja silikona u grudi cena

Američke mere za veličinu grudnjaka i grudi

anatomski silikoni za grudi cena

Na primer:

34D je obim grudi 94cm

34DD je obim grudi 97cm

Ako imate grudi veličina kopre A a želite da grudi budu veličine korpe B onda se obično ugrađuju silikoni veličine 250 to 300 cc (kubika). Veličina grudi broj 3 ili grudi trojka.

Ako imate grudi veličina kopre A a želite da grudi budu veličine korpe C onda se obično ugrađuju silikoni veličine 300 to 350 cc (kubika). Silikonske grudi veličina 4.

Ako imate grudi veličina kopre A a želite da grudi budu veličine korpe D onda se obično ugrađuju silikoni veličine 370 to 430 cc (kubika)

Vrste silikona koji se najčešće ugrađuju

Estetski hirurzi koriste Motiva ili Mentor Polytech silikone (Polytech implantati za dojke su punjeni specijalnim silikonskim gelovima odobrenim za dugotrajnu implantaciju. Takođe čine implantate u grudima stabilnim. Ako promenite formu umerenim pritiskom, oni će se vratiti u prvobitni oblik). A „dual plane“ je način na koji najčešće rade zahvat.

Konačni izbor veličine, tipa i oblika implanta se na pregledu vrši, pred ogledalom uz korišćenje demo silikona (konsultacije i pregled su obično besplatni).

Neki estetski hirurzi daju prednost anatomskim silikonima u odnosu na okrugle, a trenutno su moderni poliuretanski silikoni koji su noćna mora za hirurge, ali imaju mnogo prednosti za žene pa se oni najčešće ugrađuju.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postoje silikoni sa različitim tipom silikona. Može da bude mek ili čvrst. Može da bude ovalne ili okrugle baze. Može da bude poliuretanski implanti. Poliuretanski implanti za grudi su popularni kod žena koje žele da nastave sa aktivnim sportskim aktivnostima.

hemoroidi

Ovaj tip silikona pruža osećaj prirodnih grudi, a to je ono čemu teži većina žena. Čvrste silikone najčešće biraju mlade devojke. Pre nego što se opredelite za neki od tipova silikona trebalo bi konačno da se odlučite na konsultacijama sa svojim estetskih hirurgom.

silikoni u obliku suze

Silikoni u grudi se ugrađuju ispod mišića ili kombinacija, odnosno delimično ispod mišića i delimično ispod fascije (dual plane tehnikom). Ovakav pristup (fascija i mišić) obezbeđuje trajnost silikona, prirodan izgled, dugotrajnost, mogućnost dojenja, mogućnost pregleda (RTG mamografija i ultrazvuk grudi). Ugradnja ispod žlezde je napušten metod i više se nekoristi.

Ugradnja silikona u grudi – rezovi i veličina ožiljka

Silikoni se ugrađuju submamarnim pristupom, kroz rez koji je dugačak oko 4 cm. Ožiljak kasnije upada u submamarnu brazdu i nije uočljiv (skoro je nevidljiv).

Ugradnja silikona laserskom hirurgijom

Laserska hirurgija je vrsta hirurgije koja koristi posebne svetlosne zrake umesto skalpela za kreiranje reza i hirurške zahvate. Najčešće korišćeni hiruški laseri su CO2 i Nd:YAG laseri. I tako nastaje beskrvni rez.

Trajnost silikonsih grudi nakon ugradnje

Ukoliko vremenom dođe do smanjivanja tkiva grudi i veličina silikona nije više adekvatna, tada postoji razlog za zamenu manjeg za veći silikon da bi se opet dobilo na punoći i čvrstini grudi.

silikoni u grudima slike

Današnji silikoni su trajni i sigurni i ukoliko je volumen i oblik grudi zadovoljavajući, nema potrebe za zamenom. Takođe proizvođači Mentor i Motiva daju doživotnu garanciju na svoje silikone.

Dojenje bebe nakon uvećanja grudi silikonima

Moguće je dojiti bebu. Upravo je Dual Plane tehnika povećavanja ( augmentatio mamarum ) grudi, metoda izbora za mlade devojke koje nisu rađale. Silikoni su ispod mlečne žlezde koja se ne dira. Samim tim je moguće dojenje. Silikoni se ugrađuju ispod mišića i mišićne fascije ( fascije su pomoćni organi mišića i formirani su od vezivnog tkiva ).

Pre uvećanja grudi silikonima, dobro je znati

Po mnogim statistikama povećanje grudi je najtraženija estetska operacija. Podelićemo sa vama neke insajderske informacije o tom zahvatu, a koje bi trebalo znati ukoliko razmatrate uvećanje.

Prva operacija neće biti i jedina. Statistike kažu da oko 30% žena ima bar dve operacije grudi. Najčešće je razlog promena oblika ili veličine implanta, ali to može biti i kontraktura kapsule, dobijanje ili gubljenje težine, kasni serom ili nešto drugo.

Dobro procenite kredibilitet izabranog estetskog hirurga. Pogledajte da li je član domaćih i stranih udruženja za estetsku hirurgiju, da li se bavi isključivo estetskom hirurgijom. Zahtevajte da pogledate fotografije ranijih pacijentkinja, proverite koliko ima uradjenih operacija. Pokušajte da stupite u kontakt sa drugim njegovim pacijentkinjama.

Obično se sa posla odustvuje 7 do 15 dana, dok tri nedelje po operaciji oporavak bude kompletan.

Grudi sa silikonima „pod rukom“ kada se dodirnu nisu iste kao one bez silikona. Silikoni su čvršći, pravilnije oblikovani. Lakše ih je uočiti ukoliko žena ima vrlo malo svog tkiva ili ukoliko je veličina ( zapremina, kubikaža ) silikona velika.

Pre operacije silikone treba isprobati uživo, pred ogledalom. Tako se najbolje stiče utisak kakav silikon, koje veličine najviše odgovara.

Telu treba vremena da se prilagodi silikonima, ne savetuje se korišćenje prevelikih silikona u prvoj operaciji. Ukoliko žena želi i posle operacije veće grudi, treba sačekati bar 12 meseci pre zamene silikona.

Povećanje grudi najčešće ne utiče na dojenje. Silikona nema u mleku niti šteti bebi. Ponekad samo, ukoliko je radjen pristup kroz areolu može dojenje biti otežano.

Osećaj u bradavici najčešće se ne menja. U početku one budu malo osetljivije nego inače, malo otečene, ali se kasnije to vrati na uobičajeno.

Bolovi postoje posle operacije grudi. Prilično su jaki, ali se mogu rešiti analgeticima. Pogledajte članak Da li boli ugradnja silikona u grudima.

Posle operacije ćete najverovatnije nositi drenove ( isušivanje pomoću odvodnih cevi ). Obično samo jedan dan.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Ukoliko pacijentkinja ima pozitivnu porodičnu anamnezu za karcinom dojke može se razmotriti uklanjanje žlezda i rekonstrukcija silikona. Takodje, tada se može izabrati oblik i veličina grudi.

Iako je to prilično često, nemojte insistirati na najvećim mogućim silikonima. Znajte da postoji pravilo da je procenat komplikacija u srazmeri sa veličinom silikona.

Moguće je i bez silikona uvećati grudi masnim tkivom. Malo je skuplje, zahteva veći broj zahvata i rezultati nisu tako predvidivi kao sa silikonima ( implantima ).

✨ Preporučujemo članak, operacija nosa, cena.

Areole ( prsten oko bradavice ) je moguće smanjiti i podići. Redovno to radimo tokom smanjivanja grudi, a ponekad i kod povećanja.

Uobičajena cena povećanja grudi je oko 3000 eura, može biti oko 10% manja ili veća i zavisi od vrste silikona, operativne tehnike, bolnice u kojoj se radi.

Ukoliko je potrebno grudi podizati očekujte znatno veću cenu.

Neposredno posle operacije nemojte preterano vežbati. Kardio vežbe se ne savetuju 10 do 12 nedelja po operaciji. Polako krenite sa vežbama za noge, zadnjicu, ledja, pa na kraju dodajte ruke i grudne mišiće.

Pre operacije obavezna pitanja za vašeg estetskog hirurga

Usled porasta potražnje za estetskim procedurama mnogi lekari se predstavljaju kao estetski hirurzi i zbog toga je važno da se uverite da je hirurg koga ste odabrali završio specijalizaciju iz plastične hirurgije i da je član domaćih ( SRBPRAS i SRBSAPS ) i međunarodnih strukovnih udruženja za plastičnu hirurgiju ( ISAPS ).

Kad odaberete estetskog hirurga zakažite konsultaciju i nemojte se ustručavati postavite mu sledeća pitanja ( u pitanju je vaše zdravlje i vaš novac ). Ako na neko od sledećih pitanja ne žele da odgovore ili izbegavaju odgovor, ODMAH se okrenite i napustite kliniku.

Kvalifikacije i iskustvo estetskog hirurga

 • Kad i gde je završio/la specijalizaciju
 • Koliko takvih operacija godišnje uradi
 • Koliko ima revizija ili reoperacija godišnje
 • Koliko se dugo bavi isključivo estetskom hirurgijom

O njegovom dosadašnjem radu

 • Tražite da vidite fotografije snimljene pre i posle operacije ( verovatno će vam i sam ponuditi )
 • Pokušajte da prazgovarate sa nekim od njegovih ranijih pacijenata
 • Tražite da Vam hirurg pokaže pacijentkinje slične konstitucije

O silikonima ( implantima ) koje ugrađuje

 • Porazgovarajte o veličini silikona i probajte ih pred ogledalom
 • Postavite pitanja o dojenju i osetljivosti areola i bradavica
 • Dogovorite vrstu silikona koje biste koristili
 • Pitajte o prednostima poliuretanskih nad silikonskim silikonima ( implantima )
 • Saznajte tipove garancije koje daju proizvođači silikona

O mogućim komplikacijama

 • Saznajte rizike operacije
 • Saznajte koje su rane a koje kasne kompliacije
 • Pitajte za koje komplikacije možete očekivati dodatne troškove

O pripremi za operaciju

 • Saznajte koliko ćete odsustvovati sa posla
 • Postavite pitanja o uzimanju kontracepcije ili drugih lekova
 • Napravite spisak onoga što treba kupiti pre operacije ( Octenisept, gaza, analgetici )

O samoj bolnici/klinici u kojoj rćete obaviti operaciju

 • Obavezno se raspitajte o statusu bolnice ili klinike u kojoj radite operaciju, da li je to registrovana, akreditovana za tu vrstu intervencije
 • Da li bolnica ima intenzivnu negu za slučaj komplikacija
 • Da li bolnica ima stalno zaposlene anesteziologe
 • Koliko ima kreveta i operacionih sala u bolnici
 • Tražite da vidite neku od soba za pacijente

O operaciji i postoperativnom toku

 • Pitajte koliko ćete vremena provesti u bolnici
 • Raspitajte se o vrsti operacije koju estetski hirurg radi i poziciji ožiljaka
 • Pitajte da li ćete imati drenove nakon operacije
 • Saznajte ko će biti dostupan za kontakt u slučaju problema posle operacije
 • Dogovorite se o tome ko i kada uklanja konce
 • Da li se grudnjak i traka kupuju posebno ili se dobijaju u bolnici ( da li je uračunat u cenu )

Finansijska pitanja

 • Saznajte koliko ukupno košta operacija i šta je sve uključeno u cenu zahvata
 • Pitajte da li se posebno plaćaju kardiološki pregled, laboratorijske analize, kontrole i previjanja
 • Pitajte da li se rana reoperacija zbog komplikacija dodatno plaća ili ne
 • Da li je potrebno ostaviti depozit prilikom zakazivanja
 • Saznajte tačno kada se plaća kompletan iznos zahvata

Ukoliko imate još neka pitanja, ne ustručavajte se da ih postavite, u pitanju je vaše zdravlje i novac. Bolje je postaviti gomilu pitanja pre, nego nakon operacije.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments