Tretmani za podmlađivanje oštećene kože nakon opekotina od sunca

tretmani nakon opekotina od sunca

Članak ažuriran 19. сеп, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Svaki put kada izađete napolje bez zaštite od sunca ili koristite solarijum, ultraljubičasti zraci (UV) oštećuju vašu kožu. Vremenom, ovo oštećenje se povećava i izaziva promene na vašoj koži zbog čega izgledate starije nego što stvarno imate godina.

mrsavljenje
mrsavljenje

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Čestitamo na odluci da rešite vaš problem i potražite pomoć. Razumemo vašu zabrinutost, niste sami u borbi za podmlađivanje kože nakon opekotina od sunca, rešenje postoji i uskoro ćete se osećati bolje.

✨ Preporučujemo članak, operacija nosa, cena.

Opekotine od sunca slika

tretmani nakon opekotina od sunca slilka

Ako koristite solarijum, primetićete znake starenja na koži veoma brzo, već za nekoliko godina.

Kako se oštećenje povećava, možete videti duboke linije ili suve, ljuskave mrlje koje se nazivaju aktinične keratoze (AK). AK je pre-kancerogena izraslina kože.

Oštećenje od sunca takođe može dovesti do raka kože. Ponekad se AK pretvori u tip raka kože koji se zove karcinom skvamoznih ćelija.

Medicinski termin za starenje kože usled delovanja UV zračenja je takozvano fotostarenje.

Šta je foto-starenje

Prekomerna izloženost suncu može izazvati prevremeno starenje vaše kože.

Ovo prevremeno stvaranje bora i oštećenje kože usled sunčevog zračenja naziva se foto-starenje. Foto-starenje se ne može uporediti sa prirodnim starenjem. Ono uzrokuje:

  • Grubu, suvu kožu
  • Pegice i promene boje kože
  • Kožu koja postaje mrežasta, takozvane paukova mreža bore
  • Duboke bore
  • Opuštena i mlohava koža

Prevencija je najbolji tretman za foto-starenje. Korišćenje zaštitnog faktora i izbegavanje prekomernog izlaganja suncu su ključni.

Dnevna hidratantna krema za lice sa SPF faktorom od najmanje 15 može pomoći da se izbegne potreba za ponekad skupim procedurama o kojima ćemo pisati u nastavku teksta.

Tretman za kožu oštećenu od sunca

Niko ne može zaustaviti prirodni proces starenja kod koga se koža istanjuje i pojavljuju se prvo fine pa sve vidljivije linije i bore.

Bradavice, ožiljci i mladeži takođe menjaju svoj izgled kako starimo. Osim toga, štetno delovanje sunca tokom celog života pogoršava proces starenja kože.

Ponekad napredni znakovi starenja i oštećenja od sunca zahtevaju invazivnije dermatološke procedure, kao što su:

Botulinum toksin tipa A

Injekcija botulinum toksina (botoks) u određene mišiće blokira signale od nerva do mišića. Mišići koji su tretirani više se ne grče. To sprečava formiranje bora i brazdi na koži.

Korišćenje botoksa će omekšati postojeće bore, ali neće sprečiti znakove starenja. Najčešće se koristi za bore na čelu i bore između i oko očiju.

Hemijski pilinzi

Hemijski pilinzi često se koriste za smanjenje oštećene kože od sunca, nepravilne boje kože (pigmentacija) i površinske ožiljke. Gornji sloj kože se uklanja ili nadražuje hemijskim sredstvom koje se nanosi na kožu.

Dolazi do inflamacije (reakcija tkiva na oštećenje), a nova koža se regeneriše. To često poboljšava njen izgled.

Punjenje mekog tkiva ili injekcije dermalnih punila

Punilo mekog tkiva se ubrizgava ispod kože kako bi se zamenio prirodni kolagen tela koji je izgubljen. Postoji mnogo različitih vrsta punila i obično se koriste za tretiranje bora, ožiljaka i linija na licu.

program za mrsavljenje

Takođe tretiraju bore izazvane gubitkom volumena i ponavljajućim kontrakcijama mišića, a koriste se i za povećanje usana i poboljšanje plitkih kontura i jagodica.

Dermabrazija

Ovaj tretman se može koristiti za smanjenje sitnih ožiljaka, manjih površinskih nepravilnosti na koži, hirurških ožiljaka i ožiljaka od akni. Uklanjaju se gornji slojevi kože ručno ili električnom mašinom koja skida (abrazija) kožu.

Kako koža zarasta nakon procedure, površina izgleda glatko i sveže. Može se koristiti za celo lice ili određene površine ili ožiljke.

Dermabrazija se nekada koristila i za tretiranje posledica starenja kože, ali je zamenjena drugim metodama. Mikrodermabrazija je blaža vrsta dermabrazije.

Koristi male čestice koje prolaze kroz usisnu cev kako bi uklonile stariju kožu i izazvale novi rast kože.

Ovaj postupak najbolje deluje na blage do umerene promene kože. Može zahtevati nekoliko tretmana.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Lasersko obnavljanje kože

Lasersko obnavljanje kože koristi visokoenergetsku svetlost za uklanjanje oštećene kože. Laserko obnavljanje može se koristiti za smanjenje bora i finih ožiljaka.

Takođe se koristi za smanjenje uvećanih lojnih žlezda, posvetljavanje pigmentnih mrlja i uklanjanje bradavica sličnih izraslina.

Novija opcija tretmana naziva se neablativno obnavljanje. Ova vrsta obnavljanja takođe koristi laser i ponekad električnu energiju, ali ne oštećuje gornje slojeve kože.

Terapija intenzivnom pulsnom svetlošću (IPL)

IPL terapija se razlikuje od laserske terapije jer isporučuje više talasnih dužina svetlosti sa svakim pulsom (laserska zrači samo jednu talasnu dužinu).

IPL je vrsta neablativne terapije. To znači da ne oštećuje gornje slojeve kože.

Tretman tretinoinom

Ova medicinska krema za kožu može se nabaviti samo uz lekarski recept. To je oblik vitamina A i može smanjiti bore, grubu kožu, fine linije i promenjenu boju kože.

Vodite računa da se pridržavate lekarskih saveta prilikom korišćenja ove kreme da biste dobili očekivani rezulta.

hemo 500x420

Izbor lekara za obavljanje tretmana

Vaši rezultati će uglavnom zavisiti od veštine i znanja osobe koja obavlja vaš tretman. Nije svako ko nudi ove tretmane lekar, zato je veoma važno da dobro proverite kome prepuštate da na vašoj koži sprovede tretmane koji ponekad mogu biti zahtevni i komplikovani.

Kada izaberete dermatologa sa sertifikatom lekarske komore, radite sa lekarom koji Ima temeljno medicinsko obučavanje u lečenju kože.

Nakon diplomiranja na medicinskom fakultetu, lekar koji želi da postane dermatolog mora nastaviti sa školovanjem na medicinskom fakultetu još 3 do 5 godina.

Tokom tih 3 do 5 godina, lekar dobija kompletnu obuku u dijagnostikovanju i lečenju stanja koja utiču na kožu, kosu i nokte.

Ovo medicinsko obučavanje znači da dermatolog sa sertifikatom zna kako da proceni stanje vaše kože, vaš tip kože i vaše zdravlje pre nego što odabere vaš tretman.

Priprema za tretman

U zavisnosti od vrste tretmana za koji ste se odlučili, sertifikovani dermatolog ili hirurg obaviće tretman u medicinskoj ambulanti ili operacionoj sali.

Ovo vam garantuje da ste medicinski bezbedni i zaštićeni od eventualnih neočekivanih pojava tokom tretmana.

Vaš lekar će takođe proveriti da li promene na vašoj koži ne ukazuju na rak kože pre nego što se odlučite za tretman podmlađivanja.

Dermatolozi su stručnjaci za kožni kancer. Osoba koja nema ovakvo temeljno znanje može greškom smatrati kožni kancer za staračku pegu, a lečenje kožnog kancera kao staračke pege može dovesti do širenja kancera.

Kako biste pronašli doktora koji je kvalifikovan za obavljanje vašeg tretmana, u dogovoru sa svojim lekarom opšte prakse napravite listu pitanja koja treba da postavite pre nego što se podvrgnete bilo kom kozmetičkom tretmanu.

Zaključak

Iako razni tretmani mogu smanjiti znakove starenja na vašoj koži, zapamtite da je najvažnije da svoju kožu u svakom trenutku štitite od negativnih uticaja sunčevog zračenja.

Najveći stepen zaštite postiže se korišćenjem krema sa visokim faktorom zaštite i nošenjem odgovarajuće odeće.

Bez zaštite od štetnih UV zraka, posle bilo kog tretmana za podmlađivanje kože sa oštećenjima od sunca može vam se desiti sledeće:

  • Razvijanje neželjenih efekata tretmana
  • Nepostizanje željenih rezultata
  • Nastavljanje i povećanje oštećenja vaše kože

Zaštita od sunca takođe može pomoći u prevenciji, usporavanju, pa čak i ublažavanju znakova oštećenja od sunca.

Da bi bila efikasna, zaštita od sunca se mora koristiti svakodnevno, čak i kada je oblačno ili hladno napolju.

Detaljno se informišite na koje sve načine možete da zaštitite svoju kožu od negativnog uticaja UV zračenja i pridržavajte se svih saveta. Ukoliko koristite solarijum, odmah prekinite sa tim.

Referenca

www.urmc.rochester.edu/encyclopedia/content.aspx?ContentTypeID=85&ContentID=P00323

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments