Lista Najčešćih Tretmana za Bore i Starenja Kože Lica

tretmani za bore i starenje koze

Članak ažuriran 20. мар, 2024.

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Tretmani za uklanjanja bora i protiv starenje kože lica

Kako godine prolaze koža vašeg lica postaje naborana, suva i sklona pigmentaciji i drugim promenama koje vreme sa sobom nosi. Ne možete ostati večno mladi, ali uvek možete da potražite odgovarajući tretman protiv bora i starenja kože koji će učiniti da izgledate mlađe i zdravije.

Bore su rezultat kombinacije faktora koje možete kontrolisati, ali i onih drugih koje ne možete da kontrolišete. Neki od uzroka starenja kože i pojava bora su:

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

 • Starost

Sa protokom godina vaša koža neminovno stari i dobija bore. Smanjena proizvodnja prirodnih ulja čini vašu kožu suvljom i izboranom.

 • Masnoća u dubljim slojevima vaše kože opada

To dovodi do opuštene i viseće kože, sa izraženijim linijama i naborima.

 • Izloženost ultraljubičastom (UV) svetlu

Ultraljubičasto zračenje, koje ubrzava prirodni proces starenja, glavni je uzrok rane pojave bora. Izloženost UV svetlu razgrađuje vezivno tkivo vaše kože – kolagen i elastična vlakna koja se nalaze u dubljem sloju kože (dermis).

hemo 500x420
 • Pušenje

Pušenje može ubrzati normalan proces starenja vaše kože, doprinoseći stvaranju bora. To može biti posledica efekta pušenja na kolagen.

 • Mimika, ponavljajući pokreti lica

Pokreti i izrazi lica, kao što su stisnute oči ili osmehivanje, dovode do finih linija i bora. Svaki put kada koristite mišić lica, ispod površine kože formira se brazda. A kako koža stari, gubi svoju elastičnost i više nije sposobna da se vrati u prvobitni položaj. Ove brazde postaju trajne karakteristike na vašem licu.

tretmani za bore i starenje koze slika
Tretmani za bore i starenje kože slika

Ako ste zabrinuti zbog izgleda svoje kože, obratite se svom dermatologu (kožnom lekaru). On će proceniti vašu kožu i pomoći vam da kreirate lični plan nege kože. Dermatolog takođe može preporučiti medicinske tretmane za bore.

Kreme protiv bora i starenja kože

Topički retinoidi su kreme koje prepisuje lekar, takozvane kreme na recept. Sadrže retinoide, derivat vitamina A, i supstance koje smanjuju fine bore, mrlje i hrapavost kada se nanose na kožu. Može biti potrebno nekoliko nedelja ili meseci korišćenja proizvoda pre nego što primetite poboljšanje.

Retinoidi mogu privremeno izazvati svrab, crvenilo, peckanje ili suvoću kože. Zbog toga što retinoidi mogu povećati osetljivost kože na sunce, moraćete svakodnevno koristiti širok spektar zaštitnog faktora (SPF) od najmanje 30 i nositi zaštitnu odeću.

Efikasnost krema protiv bora zavisi u najvećem delu od aktivnih sastojaka. Retinol, antioksidansi i neki peptidi mogu rezultirati blagim do umerenim poboljšanjem bora. Proizvodi koji sadrže alfa hidroksi kiseline – poput glikolne i mlečne kiseline – mogu pomoći u uklanjanju gornjeg sloja mrtve kože i stimulisanju rasta nove kože.

Kod krema protiv bora koje se kupuju bez recepta i koje spadaju u kozmetička nemedicinska sredstva rezultati, ako ih uopšte ima, su ograničeni i obično kratkotrajni jer ove kreme sadrže manje aktivnih sastojaka u poređenju sa kremama na recept.

Hirurški postupci i druge tehnike protiv bora i starenja kože

Različiti postupci koriste se za takozvano “brisanje” bora i podmlađivanje kože. Neka istraživanja pokazuju da kombinacija više tretmana može pružiti najbolje rezultate. Razgovarajte sa svojim lekarom o tome šta vam je važno i koji tretman bi najbolje ispunio vaše potrebe i očekivanja u vezi sa vremenom oporavka i rezultatima. Neki od najčešće korišćenih tretmana su:

Tretman za bore – lasersko preoblikovanje kože lica

U ablativnom (oštećujućem) laserskom preoblikovanju, laserski snop uništava spoljni sloj kože (epidermis) i zagreva donju kožu (dermis). Ovo stimuliše rast novih kolagenskih vlakana. Kako rana zarasta, koža postaje glatka i zategnuta. Lasersko preoblikovanje ne može eliminisati prekomernu ili opuštenu kožu.

hemoroidi

Lasersko preoblikovanje može se obaviti kao ambulantni postupak, obično uz lokalnu anesteziju. Za obimno preoblikovanje može biti potrebna puna anestezija. Oporavak od ablativnog laserskog preoblikovanja može trajati nekoliko meseci. Novija metoda korišćenja frakcionih lasera ima kraće vreme oporavka. Rizici uključuju ožiljke i promene boje kože ka svetlijem ili tamnijem tonu.

Tehnika nazvana neablativno lasersko frakciono preoblikovanje ima kraće vreme oporavka i manje rizike u odnosu na ablativnu tehniku. Neablativni laseri više odgovaraju osobama sa umerenim borama. Ovaj tretman treba ponavljati češće nego ablativni tretman.

Tretman za bore – fotodinamička revitalizacija kože lica

Fotodinamička terapija (PDT) može tretirati fine bore uzrokovane izlaganjem suncu. Možda će biti potrebno više tretmana, ali oporavak nakon PDT-a je kraći nego nakon laserskog preoblikovanja.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Tretman za bore – hemijski piling lica

Vaš lekar nanosi hemijski rastvor na kožu kako bi uklonio gornje slojeve. Koža koja se stvara nakon hemijskog pilinga je glatka i čvrsta. U zavisnosti od dubine pilinga, možda će biti potrebno nekoliko tretmana pre nego što primetite razliku na svojoj koži.

Crvenilo može trajati nekoliko nedelja. Mogući neželjeni efekti uključuju ožiljke, infekcije i promene boje kože ka svetlijoj ili tamnijoj nijansi.

Tretman za bore – dermabrazija kože lica

Dermabrazija uklanja površinski sloj kože brzo rotirajućom četkom. Nova koža raste na mestu stare. Mogući neželjeni efekti uključuju privremeno crvenilo, stvaranje krasta i oticanje. Može proći nekoliko meseci dok crvenilo ne izbledi i dok ne vidite rezultate.

Tretman za bore – mikrodermabrazija kože lica

Slično dermabraziji, ova tehnika uklanja samo tanak sloj kože. Biće vam potrebna serija tretmana tokom više meseci kako biste postigli umerene i privremene rezultate. Ako imate rozaceu ili male crvene vene na licu, ova tehnika može pogoršati stanje. Možda ćete primetiti blago crvenilo ili peckanje na tretiranim područjima.

Tretman za bore – botulinum toksin tip A (botoks)

Kada se ubrizgaju male doze u određene mišiće, botoks sprečava te mišiće da se stežu. Kada mišići ne mogu da se stegnu, koža izgleda glađe i manje izborano.

Botoks dobro deluje na bore između obrva i na čelu, kao i na bore oko uglova očiju. Rezultati postaju vidljivi nakon jednog do tri dana. Efekat obično traje nekoliko meseci, pa su potrebne ponovne injekcije kako biste održali rezultate.

Tretman za bore – punjenjem mekog tkiva u kožu lica

Punjenja za meko tkivo, uključujući masti, kolagen i hijaluronsku kiselinu (Restylane, Juvederm, drugi), mogu se ubrizgati u bore na licu. Oni popunjavaju i izravnjavaju bore i brazde. Moguće je privremeno oticanje, crvenilo i modrice na tretiranom području. Efekat je uglavnom privremen.

Tretman za bore – lifting kože lica

Postupak podizanja lica uključuje zatezanje potkožnih mišića i tkiva. Može se obaviti u bolnici ili u ambulantnom hirurškom objektu, uz lokalnu anesteziju, sedaciju (vrsta anestezije) ili opštu anesteziju. Vreme oporavka nakon liftinga lica može biti dugo. Modrice i oticanje obično su vidljivi nekoliko nedelja nakon operacije.

Rezultati liftinga lica nisu trajni. Možda ćete se odlučiti za još jedan lifting lica nakon nekoliko godina.

Imajte na umu da rezultati variraju u zavisnosti od lokacije i dubine vaših bora. Ništa ne zaustavlja proces starenja kože, pa ćete verovatno morati da ponavljate tretmane kako biste održali mladalački izgled.

Ovi postupci obično nisu pokriveni osiguranjem. Takođe, svaki od ovih postupaka može imati neželjene efekte, pa se obavezno posavetujte sa svojim lekarom. Uverite se da je vaš dermatolog ili plastični hirurg posebno obučen i iskusan u tehnici koju planirate da primenite.

Alternativna medicina protiv bora i starenja kože

Mnoge kreme i losioni koji se mogu kupiti bez recepta obećavaju da će smanjiti bore i sprečiti starenje i oštećenje kože izazvano suncem i drugim uzrocima. Posebno su zadnjih godina popularne kreme na bazi biljaka, napravljene u malim kućnim radionicama.

Međutim, sem eventualnog blagog hidriranja, ovi preparati neće imati nikakav uticaj na poboljšanje izgleda vaše kože.

Uprava za hranu i lekove (UHL) klasifikuje ove kreme i losione kao kozmetiku, što znači da nemaju medicinsku vrednost. UHL ih stoga manje strogo reguliše i kontroliše od lekova. To znači da proizvodi ne moraju proći rigorozna ispitivanja bezbednosti i efikasnosti pre nego što se odobre za tržište.

✨ Preporučujemo članak, operacija nosa, cena.

Zbog toga što UHL ne ocenjuje kozmetičke proizvode u pogledu efikasnosti, ne postoji garancija da će bilo koji proizvod koji se može kupiti bez recepta smanjiti bore na vašoj koži.

Priprema za pregled kod dermatologa

Kada zakazujete pregled kod dermatologa, dobro je da se pripremite tako što ćete napraviti listu pitanja na koja želite da vaš lekar odgovori. Što se tiče bora, neka osnovna pitanja koja možete postaviti svom lekaru uključuju:

 • Koja je najbolja terapija?
 • Kakve su moje opcije tretmana i prednosti i mane svake opcije?
 • Koliko će koštati tretmani? Da li obično osiguranje pokriva ove tretmane?
 • Kakve rezultate mogu očekivati?
 • Koliko često ću morati da ponavljam tretman?
 • Koje vrste praćenja, ako ih ima, će biti potrebne?

Šta očekivati od dermatologa

Vaš lekar će verovatno postaviti niz pitanja, uključujući:

 • Koji proizvodi, poput sredstava za čišćenje i hidratantnih krema, koristite na koži?
 • Koristite li zaštitnu kremu za sunce?
 • Da li ste izlagali kožu suncu dok ste bili mlađi?
 • Pušite li ili ste ikada pušili?

Vaš lekar će vas detaljno pitati o proizvodima koje koristite na koži i o vašim navikama izlaganja suncu kako bi bolje razumeo vašu situaciju i pružio vam personalizovane preporuke za tretman bora.

Ne ustručavajte se da otvoreno delite sve informacije kako biste zajedno sa svojim lekarom odabrali najbolji tretman za vaše potrebe i ciljeve.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments