Bitne stvari o svim dostupnim tretmanima i procesima za podmlađivanje kože lica

podmladjivanje koze lica

Članak ažuriran 12. сеп, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Tretmani za pomlađivanje kože lica pomažu da koža izgleda zdravije, čvršće i mlađe. Pomlađivanje kože lica je trend koji ne pokazuje znake opadanja, što potvrđuje i svetsko tržište uređaja i sredstava za pomlađivanje kože lica koje je u stalnom porastu.

hemoroidi
hemoroidi

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Čestitamo na odluci da rešite vaš problem i potražite pomoć. Razumemo vašu zabrinutost, niste sami u borbi sa borama, rešenje postoji i uskoro ćete se osećati bolje.

✨ Preporučujemo članak, operacija nosa, cena.

Tretmani za pomlađivanje kože lica slika

podmladjivanje koze lica slika

Šta je podmlađivanje kože lica

Podmlađivanje kože lica je proces koji ima za cilj da obnovi i uspostavi prirodni balans oštećene kože. Može se koristiti za lečenje raznih stanja kože koja su nastala zbog spoljnih ili unutrašnjih faktora. Ovi faktori su genetika, ćelijski metabolizam, hormoni i metabolički procesi, izloženost suncu, zagađenje, hemikalije, toksini i zračenje.

Neki od problema kože koji se mogu lečiti tretmanima za podmlađivanje su:

 • Bore
 • Akne
 • Rosacea
 • Ožiljci (hirurški i od akni)
 • Koža oštećena od sunca
 • Problemi sa pigmentacijom
 • Pogoršanje tona kože
 • Pad kolagena

Termini podmlađivanje kože lica i obnavljanje kože lica često se koriste kao jedna ista vrsta tretmana, mada postoji razlika. Pomlađivanje kože je zajednički naziv za razne vrste tretmana koji poboljšavaju izgled, teksturu i čvrstinu kože, dok je obnavljanje kože specifična vrsta tretmana kojim se fizički uklanja epidermis (površinski sloj kože) i istovremeno podstiče proizvodnja kolagena u dermalnim fibroblastima (ćelijama kože).

Kreme i serumi za obnavljanje kože lica

 • Retinoidi

Topički retinoidi su derivati vitamina A koji se često koriste za lečenje akni vulgaris. Dokazano je da smanjuju vidljive lezije (ožiljke) na koži i sprečavaju razvoj novih.

 • Hidroksi kiseline

Hidroksi kiseline (poznate kao voćne kiseline) su pokazale u kliničkim ispitivanjima da poboljšavaju tonus kože, elastičnost i hidrataciju i smanjuju bore. Alfa hidroksi kiseline (AHA) deluju dermalno i epidermalno i stimulišu obnavljanje ćelija. Koriste se za lečenje različitih problema kod kože lica, uključujući akne, ožiljke, pigmentaciju, masnu kožu i bore.

 • Hijaluronska kiselina (HA)

Hijaluronska kiselina je prirodni sastojak u ljudskom telu. Hijaluronska kiselina u koži čini 50% ukupne hijaluronske kiseline u telu, ali se sa starenjem njen nivo smanjuje. Kreme i serumi sa hijaluronskom kiselinom smanjuju vidljivost nabora na licu, finih linija i bora i obnavljaju tonus kože. Efekti hijaluronske kiseline dati injekcijom vide se odmah.

 • Peptidi

Peptidi su kratki lanac amino kiselina i nanose se topički (kao krema) na kožu lica kako bi podstakli sintezu kolagena i stvorili čvršći i glađi tonus kože.

 • Ekstrakt semena grožđa

Ekstrakt semena grožđa (poznat i kao ekstrakt grožđa) ima antiinflamatorna (protivupalna), antimikrobna i svojstva za zaceljivanje rana. Nanosi se topički kako bi se lečile razne promene na koži lica, uključujući hiperpigmentaciju, akne vulgaris, ožiljke od akni, kako bi se poboljšao tonus i elastičnost kože.

 • Koenzim Q10

Koenzim Q10 je prirodno prisutan koenzim koji pruža ćelijama kože antioksidativnu zaštitu od napada slobodnih radikala i podržava sintezu kolagena. Često se koristi u kremama za popravku oštećenja uzrokovanih starenjem kože lica zbog izlaganja suncu, smanjenje vidljivosti finih linija i bora i podršku proizvodnji kolagena i elastina kako bi se poboljšao tonus i čvrstina kože.

 • Ekstrakti zelenog, crnog i oolong čaja

Zeleni čaj posebno se smatra efikasnim u pomlađivanju kože, jer sadrži polifenole i katehine (klasa flavonoida koji imaju snažan antioksidativni efekat). Takođe, jedno istraživanje je pokazalo da antioksidans EGCG, koga ima puno u zelenom čaju, ima sposobnost da pomladi odumiruće ćelije kože, čineći kožu zdravijom.

hemoroidi
 • Vitamin C

Dobro poznat i priznat, vitamin C klinički dokazano poboljšava izgled kože, podstiče proizvodnju kolagena i pruža antioksidativnu zaštitu od UV (ultravioletnog) zračenja.

 • Vitamin E

Još jedan popularan topički tretman, vitamin E je mastan antioksidans koji se koristi već decenijama kako bi se poboljšao izgled kože, posebno kao zaštita od UV zračenja i starenja kože zbog izlaganja suncu.

Tretmani za podmlađivanje kože lica

Mikroiglice (MN)

Mikroiglice, takođe poznate kao terapija za primenu kolagena, relativno su nov, ali sve popularniji vid tretmana koji koristi višestruke sterilne mikroiglice kojima se bocka koža, stvarajući mikro-kanale i podstičući zaceljivanje rana u epidermisu kako bi se poboljšala tekstura kože.

Popularnost ovog tretmana za podmlađivanje kože lica može se pripisati kombinaciji minimalnih neželjenih efekata i kratkog vremena oporavka. Često se koristi za tretiranje problema kao što su bore, ožiljci, akne, alopecija, pigmentacija kože, strije, rozacea i opuštenost kože i može se koristiti kao samostalan tretman ili u kombinaciji sa vitaminima (posebno A i C) kako bi se maksimalno aktivirala proizvodnja kolagena.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Botulinum Toksin (Botox)

Botulinum toksin, poznat kao botoks, je popularna metoda pomlađivanja kože lica širom sveta. Prema podacima Međunarodnog društva za estetsku plastičnu hirurgiju (ISAPS), botulinum toksin čini 43,2% svih medicinskoestetskih procedura koje se izvode u svetu. Koristi se pretežno u dermatologiji kako bi se tretirali i smanjili znaci starenja. Prema jednom medijskom izveštaju, u Velikoj Britaniji se godišnje primi oko 900.000 injekcija botoksa.

Jedno istraživanje koje se bavilo razvojem tretmana i zadovoljstvom pacijenata Botulinum Toksinom A pokazalo je da je najčešće ubrizgavano područje bilo glabelarni region (bore između očiju). Tretman traje oko dve nedelje da bi u potpunosti dao efekat, a koža ostaje podmlađena tri do četiri meseca. Iako ovaj tretman nosi rizik od komplikacija, ne izaziva dugoročne nepoželjne posledice ili nuspojave.

Dermalni fileri

Sve popularniji vid tretmana za pomlađivanje kože lica, dermalni fileri rangiraju se kao druga najčešća estetska procedura. Ubrizgavaju se injekcijama u dermis i subdermis (slojevi kože) kako bi se smanjio izgled krupnijih nabora, dubokih linija i bora i obnovila debljina kože. Efekti dermalnih filera se vide odmah. Nepoželjne pojave uključuju modrice i lokalizovano oticanje na mestu ubrizgavanja u epidermis.

hemo 500x420

Neselektivni tretmani za pomlađivanje kože lica

Tretmani laserskim i svetlosnim zracima

Jedan od najefikasnijih i najbolje podnošljivih tretmana za pomlađivanje kože, laserska terapija, tretira kožu tako što istovremeno uklanja epidermalni sloj i stimuliše proizvodnju kolagena i zatezanje dermisa i epidermisa (unutrašnji slojevi kože).

Još jedan dobro podnošljiv i popularan tretman, Intenzivna pulsna svetlost (skraćeno IPL) podrazumeva upotrebu intenzivnih impulsa nekoherentnog svetla prenetog preko različitih talasnih dužina; od 400 nm do 1200 nm. Tehnologija koristi različite talasne dužine kako bi ciljala različite grupe atoma u koži.

To omogućava efikasno lečenje širokog spektra stanja, uključujući vaskularne i pigmentne lezije, tretmane fotostarenja (uticaj sunca) kože i uklanjanje dlačica.

Danas postoje i kućni laseri za podmlađivanje kože, ali je uvek bezbednije obratiti se svom dermatologu i tretman odraditi u kliničkim uslovima pod nadzorom lekara ili stručnog kozmetologa.

Hemijski pilinzi za podmlađivanje kože lica

Rasprostranjeni u kliničkoj praksi, hemijski pilinzi se koriste za uklanjanje mrtvih ćelija i restruktuiranje kože. Hemijski pilinzi variraju po snazi i efikasnosti, a uspešni rezultati zavise od stanja kože pacijenta, kao i odgovarajuće upotrebe određenih sredstava za pilingovanje.

Hemijski pilinzi mogu biti korisni u tretiranju blagih akni, bora i problema sa pigmentacijom. Obično se klasifikuju kao površni, srednji i duboki i koriste se za stvaranje povrede na određenoj dubini kože kako bi se stimulisao rast epiderma, sinteza kolagena, ravnomerno raspoređivanje melanina i poboljšala vidljiva površina kože.

Hemijski pilinzi nose određene rizike i mogu učiniti kožu izuzetno osetljivom. Treba ih koristiti sa oprezom i pacijenti bi trebalo da budu potpuno obavešteni o proceduri i neželjenim reakcijama, a koža bi trebalo da se dobro proceni kako bi se utvrdila njena prikladnost za ovaj tretman.

Mikrodermoabrazija kod podmlađivanja kože lica

Mikrodermoabrazija je blagi tretman površine kože lica koji se smatra korisnim u tretiranju finih linija i bora, hiperpigmentacije, staračkih pega, smeđih mrlja, proširenih pora i mitisera, određenih vrsta atrofičnih akni, ožiljaka, strija, neujednačenog tena i teksture kože, melazme, strija (stretch marks) i opuštene kože.

Ovo je popularna opcija za podmlađivanje kože lica širom sveta i smatra se sigurnim za upotrebu na svim tipovima kože sa blagim do umerenim efektima kod većine navedenih promena na koži.

Kućni proizvodi za podmlađivanje kože lica

I na kraju, u većini domaćinstava postoji obilje kućnih lekova za negu i podmlađivanje kože lica koji mogu da daju neko kratkoročno površinsko dejstvo i da koži pruže regenerativne efekte. Navešćemo samo neke: avokado, kokosovo ulje, zeleni čaj, pilinzi od kafe i kukuruznog brašna, med i maske od belanceta, jabukovo sirće i mnogi drugi.

Mada postoji malo naučnih dokaza koji podržavaju efikasnost ovih tretmana, mnoge žene, a zadnjih godina sve više i muškarci, redovno koriste neke od navedenih namirnica za podmladjivanje kože lica i zadovoljni su rezultatima.

Referenca

www.lumenis.co.uk/solutions/aesthetic/news/a-guide-to-the-best-skin-rejuvenation-treatments/

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments