Koliko su trajni rezultati nakon tretmana zatezanja i podmlađivanje kože

tretmani zazatezanje koze

Članak ažuriran 19. сеп, 2023.

[icegram campaigns=”25391″]

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Godine izloženosti suncu, ponavljano stezanje mišića lica, genetika i postepen gubitak elastičnosti kože su faktori koji dovode do razvoja bora, staračkih fleka i matiranja kože. Nezdravi postupci poput pušenja ili prekomernog sunčanja dodatno ubrzavaju starenje i oštećenje kože.

hemoroidi
hemoroidi

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Lasersko podmlađivanje kože i drugi nehirurški i hirurški tretmani su efikasan, siguran način da se ublaži višegodišnja šteta koju je vaša koža možda pretrpela.

✨ Preporučujemo članak, operacija nosa, cena.

Tretmani za podmlađivanje kože slika

tretmani za zatezanje koze slika

Tretman podmlađivanja kože laserom koristi snopove laserske energije kako bi se u kontrolisanim, ciljanim područjima uklonili precizno određeni delovi površine kože. Postoje različite opcije za lasersko podmlađivanje sa različitim stepenima jačine.

Rezultati laserskog podmlađivanja kože su odlični. Tretman potpuno ispravlja kožu oko bora i ožiljaka, smanjujući njihovu vidljivost. Takođe uklanja stare, površinske slojeve kože i pokreće proizvodnju novog kolagena i elastina, poboljšavajući kvalitet, teksturu i čvrstinu kože.

Zavisno od vrste i jačine lasera koji se koristi, postupak može biti pomalo bolan i zahtevati od nedelju do mesec dana za oporavak. Ali ono što vas najviše interesuje je koliko dugo ćete uživati u svojoj podmlađenoj koži i da li će vam i kada biti potreban novi tretman.

Koliko traju rezultati tretmana podmlađivanja kože

Prosečno, možete očekivati da rezultati laserskog podmlađivanja kože traju od 3 do 5 godina nakon obavljenog postupka. Ovo podrazumeva da ćete se pridržavati zdravih navika života i pravilnog održavanja i zaštite vaše kože posle tretmana.

Moguće je da ćete videti rezultate i posle pet godina ukoliko vam genetika i ostale okolnosti idu na ruku.

Kod blažih, kozmetičkih tretmana podmlađivanja kože kao što je blagi piling i korišćenje raznih medicinskih krema, situacija je drugačija. U zavisnosti od vrste tretmana, efekti će biti vidljivi od nedelju dana do par meseci i potrebno ih je često ponavljati.

Primetno je da ovi tretmani kod većine žena, a sve više i muškaraca, polako prelaze u naviku koja spada u redovnu negu kože. U daljem tekstu donosimo 6 saveta kako da se ponašate posle tretmana kako biste poboljšali rezultate laserskog ili nekog drugog tretmana podmlađivanja kože.

Zaštita od sunca

Najvažnija stvar koju treba uraditi nakon tretmana laserskog podmlađivanja kože je zaštita od sunčevog zračenja. Ovo važi i za sve druge tretmane koje ste možda radili na koži. UV zraci su glavni uzrok starenja i oštećenja kože.

Nakon tretmana, ako to već niste radili pre, usvojte naviku korišćenja kreme sa visokim SPF faktorom i širokim spektrom zaštite, čak i tokom oblačnih dana, i izbegavajte boravak na otvorenom tokom najjačeg sunčevog zračenja.

hemoroidi

Koristite šešire, suncobrane i odeću otpornu na UV zračenje. Pravilna zaštita od sunčevog zračenja može produžiti efekte laserskog podmlađivanja za do 2 godine. Ova navika će vas takođe zaštititi i od daljeg starenja kože kako na licu i vratu, tako i na rukama.

Upotreba antioksidanata

Dodavanje vitamina i mineralnih dodataka ishrani može uticati na zdravlje i izgled kože.

Bez obzira da li se trudite da se rešite akni, smanjite ekcem ili usporite znakove starenja, dodavanje određenih vitamina i minerala vašoj svakodnevnoj ishrani može biti od velike pomoći.

Antioksidansi su jedan od najboljih dodataka koji se mogu uzeti kako bi se produžili rezultati laserskog podmlađivanja kože. Povećanje nivoa antioksidanata u koži može pomoći u zaštiti od štetnih efekata slobodnih radikala.

Hidratacija

Pijenje dovoljno vode je najbolji način da koža izgleda i oseća se najbolje. Održavanje odgovarajuće hidriranosti osigurava da se potencijalno toksične supstance iz kože pravilno izluče iz tela, što omogućava koži da održava pravilnu cirkulaciju krvi.

Fokusirajte se na dugoročno povećanje unosa vode. Pijte najmanje 8 čaša od po 240 ml tokom dana (i više ako se bavite fizičkim aktivnostima). Osim kože, i drugi organi u telu će imati koristi od odgovarajuće hidriranosti.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Čišćenje kože i piling

Održavanje zdrave dnevne nege kože je odličan način da se osveži i obnovi koža. Dva najvažnija stuba svakodnevne rutine trebalo bi da budu čišćenje (za uklanjanje nakupljene prljavštine i ostataka) i hidratacija (za održavanje vlažnosti kože).

Redovni piling takođe može pomoći da vaša koža izgleda svežije, jer se stariji slojevi kože uklanjaju kako bi se otkrio novi, mlađi sloj. Drugi korisni sastojci koje možete dodati u svoju rutinu uključuju retinole, vitamin C, antioksidanse i faktore rasta.

Zdrava ishrana

Hrana koju jedete može pomoći ili nauditi izgledu vaše kože. Vitamin A i vitamin C su dva važna elementa za zdravlje vaše kože, jer je štite od slobodnih radikala i podržavaju razvoj kolagena koji je ključni aspekt u očuvanju mladolikog izgleda.

Pokušajte da poboljšate svoju ishranu tako što ćete jesti dosta hrane bogate ovim vitaminima, kao što su brokoli, narandže i zeleno lisnato povrće.

Vežbanje

Naučno je dokazano da redovno vežbanje stimuliše proizvodnju hormona rasta ljudskog organizma (HGH), što dovodi i do veće proizvodnje kolagena. Najbolji način za povećanje nivoa HGH-a je fokusiranje na trening otpora ili izdržljivosti.

To uključuje trening sa tegovima i duže periode kardiovaskularnog vežbanja poput trčanja ili vožnje bicikla.

hemo 500x420

Uticaj stresa na kožu

Da bi rezultati tretmana podmlađivanja kože trajali što duže, potrebno je da se što manje izlažete stresnim situacijama. Stres je uobičajen i uglavnom neizbežan deo života. Nažalost, malo je poznato da je koža ta koja prva reaguje na stres, mnogo pre ostalih organa.

Ova reakcija je posledica oslobađanja kortizola tokom stresa. Kortizol je prirodni hormon koji pomaže telu da se nosi sa stresom. Međutim, kortizol takođe ubrzava proces starenja kože, i dovodi do promena kao što su bore, staračke fleke i matiranje kože.

Ukoliko ste stalno pod stresom, to će verovatno dovesti do niza promena na vašoj koži kao što su:

  • akne
  • osip
  • sporo zarastanje rana
  • masna ili suva koža
  • herpes
  • ubrzano starenje kože

Jasno je da život bez stresa ne postoji i da ne možete da ga izbegnete, ali možete naučiti da kontrolišete stres i tako ublažite njegove posledice. Potrudite se da pronađete literaturu o kontroli stresa i da razmislite o načinu kontrole koji vama najviše odgovara.

Nabavite kućnog ljubimca ako vas to smiruje, ili odaberite neki hobi kao što je slikanje, ples ili bilo šta drugo što vam prija.

Videćete i sami kolko će vam biti lakše i bezbolnije da se izborite sa svakodnevnim stresom i time doprinesete celokupnom zdravlju, a time i dugotrajnijem rezultatu tretmana za podmlađivanje koji ste imali.

Referenca

www.synergywellnesscenter.com/blog/laser-skin-resurfacing-recovery-time

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

[icegram campaigns=”23919″]
guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments