Šta Raditi kada se Pojave Sitne Bubuljice na Licu kod Dece | Vodič za Roditelje

sitne bubuljice na licu kod dece

Članak ažuriran 12. дец, 2023.

dejan čorba Kreator članka

Pojava sitnih bubuljica na licu kod dece

Kada vaše dete ima problem pojave sitnih bubuljica na licu i pitate se šta može biti uzrok i kako ih uspešno tretirati da se one uklone, ništa ne brinite, postoje uspešne terapije za uklanjanje sitnih bubuljica. Ako vaša beba ima bubuljice, onda najbolje da pogledate članak, bubuljice kod beba.

mrsavljenje
mrsavljenje

Tretmani za bubuljice kod dece

Koristite blage proizvode za negu kože koji ne sadrže alkohol ili agresivne sastojke koji mogu dodatno iritirati kožu vašeg deteta. Preporučuje se upotreba proizvoda za čišćenje i hidrataciju kože koji su posebno dizajnirani za osetljivu dečiju kožu.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Nakon istraživanja različitih tretmana, jedna od najuspešnijih terapija za uklanjanje bubuljica sa lica dece, prema iskustvima roditelja, je upotreba benzoil-peroksida. Benzoil-peroksid je topikalni lek koji se često preporučuje za lečenje akni kod dece. Deluje tako što ubija bakterije koje izazivaju pojavu bubuljica i pomaže u čišćenju začepljenih pora.

sitne bubuljice na licu kod dece slika
Sitne bubuljice na licu kod dece

Proizvodi koji sadrže benzoil-peroksid uključuju brendove kao što su:

  1. Neutrogena On-the-Spot Acne Treatment
  2. Clearasil Daily Clear Acne Treatment Cream
  3. Oxy Maximum Action Spot Treatment

U apoteci se možete posavetovati za preparat koji je u ponudi i ima benzoil-peroksida u svom sastavu.

Važno je napomenuti da je potrebno pre upotrebe ovih proizvoda konsultovati se sa dermatologom (kožnim lekarom) ili pedijatrom kako bi bili sigurni da su bezbedni za vaše dete i da se koriste u odgovarajućoj koncentraciji.

hemo 500x420

Takođe, benzoil-peroksid može izazvati iritaciju kože, pa se savetuje postepeno uvođenje u rutinu nege kože i praćenje reakcije detetove kože.

Ishrana i dijeta kada dete ima bubuljice na licu

Lekari savetuju da zdrava i uravnotežena ishrana može značajno uticati na poboljšanje kože vašeg deteta, posebno kada se suočavaju sa problemom pojave sitnih bubuljica na licu.

program za mrsavljenje

Ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i zdravim mastima, kao što su omega-3 masne kiseline, može doprineti jačanju imunološkog sistema, smanjenju upala i poboljšanju opšteg zdravlja kože.

Voće i povrće sadrže obilje vitamina, minerala i antioksidanata koji štite kožu od oštećenja i pomažu u regeneraciji ćelija kože. Integralne žitarice, poput integralnog pirinča i celog zrna pšenice, obezbeđuju vlakna, koja doprinose boljem varenju i smanjenju toksina u organizmu.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Zdrave masti iz ribe, orašastih plodova (orah, lešnik, badem) i avokada, pomažu u održavanju elastičnosti i hidratacije kože.

Istovremeno, važno je izbegavati namirnice koja može doprineti upalama i lošem stanju kože.

Prerađena hrana, brza hrana, gazirani napici i visok unos šećera mogu povećati upalne procese u organizmu i negativno uticati na kožu. Smanjen unos ovih proizvoda može smanjiti rizik od pojave bubuljica i poboljšati opšte zdravlje kože vašeg deteta.

Prevencija od pojave novih bubuljica na licu deteta

Jedan od ključnih faktora u prevenciji pojave sitnih bubuljica kod dece je održavanje rutine čišćenja kože. Učite svoje dete da redovno pere lice blagim sapunom i vodom kako bi se uklonile nečistoće, sebum (ulje) i bakterije.

Pogledajte članak, ako vaše dete ima sitne bubuljice po telu i svrab kože.

Uzrok pojave sitnih bubuljica na licu kod dece

Kod dece, sitne bubuljice na licu mogu biti posledica hormonalnih promena, genetskih faktora ili čak iritacija na koži izazvanih neadekvatnom higijenom ili upotrebom određenih proizvoda za negu kože.

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Izgled bubuljica kod dece

Bubuljice na licu kod dece, poznate kao dečije akne (akne kod beba) ili akne neonatorum, predstavljaju stanje kože koje se karakteriše pojavom malih, crvenih ili belih kvržica (papula i pustula) na koži lica, često se protežući na grudima i leđima.

Bubuljice se obično javljaju usled začepljenja folikula dlake i lojnih žlezda, što može biti rezultat prekomerne proizvodnje sebuma (ulja na koži), bakterija i mrtvih ćelija kože.

Dečije bubuljice mogu biti blage do umerene i obično se razvijaju tokom prvih meseci života deteta.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments