Najčešći rizici i nuspojave hemijskog pilinga lica i očekivani rezultati od ovog tretmana za pomlađivanje kože

tretmani za zatezanje koze

Članak ažuriran 16. sep, 2023.

autor Biljana Marjanovic Kreator članka

Hemijski pilinzi se koriste za tretiranje bora, neujednačene kože i ožiljaka, najčešće na licu. Mogu se raditi samostalno ili kombinovati sa drugim kozmetičkim procedurama. Takođe se mogu raditi na različitim dubinama, od površinskog do dubokog. Dublji hemijski pilinzi pružaju bolje rezultate, ali je potrebno i duže vreme za oporavak.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Čestitamo na odluci da rešite vaš problem i potražite pomoć. Razumemo vašu zabrinutost, niste sami u borbi protiv starenja kože, rešenje postoji i uskoro ćete se osećati bolje.

✨ Najčitaniji članak, Najbolja veličina silikona za vaše grudi.

Hemijski piling za pomlađivanje kože slika

tretmani za zatezanje koze slika

Hemijski piling je postupak obnavljanja kože u kojem se hemijski rastvor nanosi na kožu kako bi se uklonili gornji slojevi. Koža koja se obnavlja nakon toga je glatka i zategnuta.

Sa blagim ili srednjim pilingom, može biti potrebno da se postupak ponovi više puta kako bi se postigli željeni rezultati. U zavisnosti od problemima koje rešavate ovim postupkom, birate hemijski piling u jednoj od tri dubine:

 1. Površinski hemijski piling

Površinski hemijski piling uklanja spoljni sloj kože (epidermis). Koristi se za tretiranje finih sitnih bora, akni, neujednačenog tena i suvoće. Površinski piling možete raditi svakih dve do pet nedelja.

2. Srednji hemijski piling

Srednji hemijski piling uklanja ćelije kože sa epidermisa i gornjeg dela srednjeg sloja kože (dermisa). Koristi se za ublažavanje bora, uklanjanje ožiljaka od akni i kod neujednačenog tena. Moguće je da će biti potrebno ponoviti postupak kako biste postigli ili održali željeni rezultat.

3. Duboki hemijski piling

Duboki hemijski piling uklanja kožu još dublje. Vaš lekar može preporučiti ovu vrstu pilinga za dublje bore, ožiljke ili predkancerozne promene. Nećete morati da ponavljate postupke da biste postigli puni efekat. Hemijski pilinzi ne mogu ukloniti duboke ožiljke ili bore niti zatezati opuštenu kožu.

Rizici i nuspojave hemijskog pilinga

Hemijski piling može izazvati različite nuspojave, uključujući:

Crvenilo, stvaranje krasta i oticanje

Normalno zarastanje nakon hemijskog pilinga uključuje crvenilo tretirane kože. Nakon srednjeg ili dubokog hemijskog pilinga, crvenilo može trajati nekoliko meseci.

Ožiljci

Promene u boji kože

Retko, hemijski piling može izazvati ožiljke, najčešće na donjem delu lica. Antibiotici i steroidni lekovi se mogu koristiti kako bi se ublažio izgled ovih ožiljaka.

Hemijski piling može uzrokovati promene u boji tretirane kože, koja može postati tamnija od normalne (hiperpigmentacija) ili svetlija od normalne (hipopigmentacija).

Hiperpigmentacija je češća posle površinskih pilinga, dok je hipopigmentacija češća nakon dubokog pilinga. Ovi problemi su češći kod osoba sa smeđom ili crnom kožom i ponekad mogu biti trajni.

Infekcija

Hemijski piling može dovesti do bakterijskih, gljivičnih ili virusnih infekcija, kao što je pogoršanje herpes virusa, posebno na usnama. U slučaju infekcije lekar će prepisati antibiotike i drugu potrebnu terapiju.

Oštećenje srca, bubrega ili jetre

Duboki hemijski piling koristi karbolnu kiselinu (fenol), koja može oštetiti srčani mišić i izazvati nepravilan rad srca. Fenol takođe može oštetiti bubrege i jetru.

Da bi se smanjila izloženost fenolu, duboki hemijski piling se obavlja deo po deo, u intervalima od 10 do 20 minuta.

hemoroidi

Hemijski piling nije za svakoga. Vaš lekar može vas upozoriti protiv hemijskog pilinga ili određenih vrsta hemijskih pilinga ako:

 • Ste uzimali oralni lek za akne izotretinoin u poslednjih šest meseci.
 • Imate ličnu ili porodičnu istoriju izraženih površinskih promena kože uzrokovanih preteranim stvaranjem ožiljnog tkiva (keloidi).
 • Ste trudni.
 • Imate česte ili ozbiljne napade herpesa na usnama.

Kako se pripremiti za hemijski piling kože

Izaberite dobrog lekara dermatologa ili hirurga sa znanjem i iskustvom u postupku hemijskog pilinga. Rezultati mogu biti promenljivi i zavise od stručnosti osobe koja vrši piling.

Nepravilno izveden hemijski piling može da se završi komplikacijama, uključujući infekciju i trajne ožiljke. Pre nego što se podvrgnete hemijskom pilingu, vaš lekar će verovatno:

 • Pregledati vašu medicinsku istoriju.

Budite spremni da odgovarate na pitanja o trenutnim i ranijim medicinskim stanjima i svim lekovima koje uzimate ili ste skoro uzimali, kao i o svim kozmetičkim procedurama koje ste imali.

 • Obaviti fizički pregled.

Vaš lekar će pregledati vašu kožu i područje koje će biti tretirano kako bi utvrdio koji tip pilinga bi vam najviše koristio i kako vaše fizičke karakteristike, poput tonusa i debljine kože, mogu uticati na rezultate.

 • Razgovarati o vašim očekivanjima.

Razgovarajte sa svojim lekarom o vašim motivacijama, očekivanjima i potencijalnim rizicima. Važno je da razumete koliko tretmana će možda biti potrebno, koliko će trajati oporavak i kakve rezultate možete očekivati.

Pre samog pilinga, možda će biti potrebno:

 • Uzimanje antivirusnih lekova.

Vaš lekar može propisati antivirusni lek pre i posle tretmana kako bi se sprečila virusna infekcija.

 • Upotreba retinoidne kreme.

Vaš lekar može preporučiti upotrebu retinoidne kreme, poput tretinoina (Renova, Retin-A), nekoliko nedelja pre tretmana kako bi pomogao u procesu zarastanja.

 • Upotreba sredstava za izbeljivanje.

Vaš lekar može preporučiti upotrebu sredstava za izbeljivanje (hidrokinona), retinoidne kreme ili oboje pre ili posle procedure kako bi se smanjio rizik od nuspojava.

 • Izbegavanje izlaganja suncu bez zaštite.

Previše izlaganja suncu pre procedure može uzrokovati trajne nepravilnosti i pigmentaciju na tretiranim područjima. Razgovarajte sa svojim lekarom kako da se zaštitite od sunca i koliko vremenski možete biti izloženi sunčevim zracima.

 • Izbegavanje određenih kozmetičkih tretmana i određenih vrsta uklanjanja dlačica.

Oko nedelju dana pre pilinga, prestanite koristiti tehnike uklanjanja dlačica kao što su elektroliza ili depilatori. Takođe, izbegavajte tretmane bojenja kose, trajno uvijanje ili ravnanje kose, maske za lice ili pilinge lica nedelju dana pre hemijskog pilinga.

Nemojte brijtati područja koja će biti tretirana počevši 24 sata pre pilinga.

 • Organizujte prevoz kući.

Ako ćete biti pod nekom vrstom anestezije tokom procedure, organizujte prevoz kući.

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Kako izgleda procedura hemijskog pilinga

U daljem tekstu objasnićemo vam šta vas tačno očekuje ako odlučite da se podvrgnete tretmanu hemijskog pilinga.

Pre postupka

Hemijski piling obično se izvodi u ordinaciji ili ambulantno u hirurškom centru. Pre postupka, vaš lekar će očistiti vaše lice, zaštititi vašu kosu i prekriti vaše oči pomadom, gazom, trakom ili naočarima.

Za blagi hemijski piling obično nije potrebno ništa protiv bola.

Ako imate srednji piling, možda ćete dobiti sedativ i analgetik. Za duboki piling, možda ćete dobiti sedativ, nešto za omamljivanje tretiranog područja i tečnosti putem vene.

Tokom postupka

Tokom blagog hemijskog pilinga:

 • Vaš lekar će koristiti četkicu, pamučnu lopticu, gazu ili sunđer da bi naneo hemijski rastvor

koji obično sadrži glikolnu ili salicilnu kiselinu. Tretirana koža će početi da se izbeljuje.

 • Možda ćete osećati blago peckanje dok je hemijski rastvor na koži.
 • Vaš lekar će primeniti neutralizujući rastvor kako bi uklonio sredstvo za piling sa

tretirane kože.

Tokom srednjeg hemijskog pilinga:

 • Vaš lekar će koristiti štapić sa pamučnim vrhom ili gazu da bi naneo hemijski rastvor koji obično

sadrži trihloroctenu kiselinu, ponekad u kombinaciji sa glikolnom kiselinom. Tretirana koža će početi da izbeljuje.

 • Nakon nekoliko minuta, vaš lekar će primeniti hladne obloge kako bi umirio tretiranu kožu.

Takođe, možda ćete dobiti ventilator za hlađenje kože. Nije potreban neutralizujući rastvor.

 • Možda ćete osećati peckanje i osećaj pečenja tokom narednih 20 minuta.

Tokom dubokog hemijskog pilinga:

 • Dobićete intravenske (IV) tečnosti, a vaš ritam srca će se pažljivo pratiti.
 • Vaš lekar će koristiti štapić sa pamučnim vrhom da bi naneo karbolnu kiselinu (fenol) na vašu

kožu. Tretirana koža poprimiće belu ili sivu nijansu.

 • Da bi se ograničila izloženost fenolu, vaš lekar će postupak raditi u delovima, u intervalima od

otprilike 15 minuta. Postupak za celo lice može trajati oko 90 minuta.

Nakon postupka

Nakon sve tri vrste hemijskog pilinga vaša koža će biti crvena, nadražena ili sa otocima. Pratite uputstva svog lekara o zaštiti od sunca, čišćenju, hidrataciji i primeni zaštitnih masti na koži.

Izbegavajte pipanje, trljanje ili grebanje kože. Može proći nekoliko meseci pre nego što se boja vaše kože vrati u normalu i vidite puni rezultat pilinga.

Nakon blagog hemijskog pilinga, tretirana koža će biti crvena, suva i blago nadražena, mada ovi efekti mogu postati manje primetni sa svakim ponovljenim tretmanom. Vaš lekar može primeniti zaštitnu mast, poput vazelina, kako bi umirio kožu.

Tretiranim površinama posle blagog pilinga treba od jedan do sedam dana da se zaleče. Nova koža može privremeno da ima drugačiju boju od normalne

Nakon srednjeg hemijskog pilinga, tretirana koža će biti pod oteklinama i crvena. Osećaćete peckanje. Vaš lekar može primeniti zaštitnu mast, poput vazelina, da umiri područje i spreči suvoću. Nakon pet do sedam dana, možete koristiti kozmetiku da prekrijete crvenilo.

Koristite obloge sa ledom za olakšanje. Lekovi bez recepta za ublažavanje bola, kao što su ibuprofen (Advil, Motrin IB, drugi) i naproksen natrijum (Aleve, drugi), mogu pomoći u smanjenju nelagodnosti.

Verovatno ćete zakazati kontrolni pregled ubrzo nakon tretmana kako bi vaš lekar mogao pratiti zarastanje vaše kože. Kako oticanje opada, tretirana koža će početi da stvara krastu i može postati tamnija ili razviti smeđe mrlje.

Tretiranim površinama treba otprilike sedam do 14 dana da se zaleče nakon srednjeg hemijskog pilinga, ali crvenilo može trajati mesecima.

Nakon dubokog hemijskog pilinga, imaćete jako crvenilo i oticanje. Osećaćete pečenje i pulsiranje, a oticanje može čak učiniti da vam se kapci zatvore. Vaš lekar će primeniti hirurški zavoj na tretiranu kožu.

Takođe, može vam prepisati analgetike. Trebaće vam da natapate tretiranu kožu i nanosite mast nekoliko puta dnevno tokom oko dve nedelje.

Tretirane površine će razviti novu kožu u roku od otprilike dve nedelje nakon dubokog hemijskog pilinga, iako crvenilo može trajati mesecima.

Tretirana koža može promeniti boju u odnosu na normalnu i možda neće moći da pocrni. Verovatno ćete želeti da ostanete kod kuće dok se oporavljate od hemijskog pilinga.

Najčešće je potrebno nekoliko kontrolnih pregleda ubrzo nakon tretmana kako bi vaš lekar mogao da prati vaš oporavak.

Kada se nova koža potpuno formira preko tretiranog područja, za otprilike dve nedelje, možete koristiti kozmetiku da prikrijete crvenilo. Koristite krema sa zaštitnim faktorom svakog dana.

Rezultati

Blagi hemijski piling deluje na teksturu i boju kože i smanjuje pojavu sitnih bora. Rezultat je blago poboljšanje izgleda kože, ali sa ponovljenim tretmanima koža izgleda sve bolje i bolje.

Ako imate srednji hemijski piling, tretirana koža će biti primetno glatka. Rezultati dubokog hemijskog pilinga su drastično poboljšanje izgleda i osećaja vaše kože.

Rezultati možda neće biti trajni. Tokom vremena, starenje i nova oštećenja od sunca mogu dovesti do novih linija i promena u boji kože.

Takođe, posle sve tri vrste pilinga nova koža je privremeno osetljivija na sunce. Posavetujte se sa svojim lekarom o načinu na koji ćete zaštititi kožu od sunca u ovom periodu.

Referenca

www.mayoclinic.org/tests-procedures/chemical-peel/about/pac-20393473

Da li vam je članak pomogao? Objavite komentar

Objavite komentar ⬇️⬇️⬇️

Subscribe
Notify of
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments