Akne na Penisu | bubuljica na penisu |

akne na penisu

Članak ažuriran 29. јан, 2024.

dejan čorba Kreator članka

Sadržaj

Bubuljice na glavicu slike

Akne na penisu, iako su retke, mogu da izazovu brojne zdravstvene i mentalne probleme.

akne na penisu slike

Prvenstveno, akne na penisu mogu da dovedu do infekcija, posebno ako se ne leče adekvatno ili se kopaju i bodu.

akne na penisu slika

Pored toga, muškarci koji imaju akne na penisu često osećaju sramotu, anksioznost i pad samopouzdanja.

mrsavljenje
mrsavljenje
akne na penisu glavicu slike

Uklanjanje bubuljica na penisu

Nije sramota otići kod kožnog lekara (dermatologa) da vas pregleda i prepiše najbolju terapiju za vas. Razumemo vas da ovo može da vam bude stresno i u nastavku ćemo vam približiti najuspešnije terapije za ovaj zdravstveni (estetski) problem.

Pre nego što započnete bilo koji tretman, važno je da konsultujete dermatologa kako biste osigurali da je reč o aknama, a ne nekom drugom stanju, kao što su polne bradavice (kondilomi) ili herpes. Pogledajte članak, kondilomi (polne bradavice) kod muškaraca.

Najčešći tretmani za akne na penisu uključuju kreme i antibiotike. Kreme, poput benzoil-peroksida i retinoida, mogu da smanje upale i ubrzaju zarastanje akni. U težim slučajevima, dermatolog može prepisati oralne antibiotike, kao što su tetraciklini, da bi se smanjila infekcija i upala.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Ako su akne bolne ili upaljene, možete koristiti tople obloge kako biste ublažili nelagodnost. Natopite čistu krpu toplom (ne vrućom) vodom i nežno je pritisnite na akne nekoliko minuta. Ponavljajte nekoliko puta dnevno, prema potrebi.

Ulje čajevca ima antibakterijska svojstva i može pomoći u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne. Razredite nekoliko kapi ulja čajevca s nosačem ulja, poput kokosovog ili bademovog ulja, i nanesite na akne nekoliko puta dnevno. Međutim, neki ljudi mogu biti osetljivi na ulje čajevca, pa pre upotrebe obavezno testirajte malu količinu na unutrašnjem delu podlaktice.

hemo 500x420

Aloe vera gel ima protivupalna svojstva i može pomoći u smanjenju crvenila i otoka povezanih s aknama. Nanesite čist, prirodni gel aloe vere na akne nekoliko puta dnevno.

Jabukovo sirće ima antibakterijska i protivupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju akni. Razredite jabukovo sirće s vodom u omjeru 1:3 (jedan deo jabukovog sirćeta i tri dela vode) i nanesite rastvor na akne pamučnim tuferom. Ostavite da deluje 10-15 minuta, a zatim isperite vodom. Ponovite ovaj postupak jednom dnevno, ali budite oprezni jer jabukovo sirće može iritirati osetljivu kožu.

Zeleni čaj sadrži antioksidante i protivupalne sastojke koji mogu pomoći u smanjenju crvenila i upale povezane s aknama. Pripremite šoljicu zelenog čaja, ohladite ga i potom umočite pamučni tufer u čaj. Nanesite zeleni čaj na akne i ostavite da deluje 10-15 minuta. Zatim isperite vodom. Ovaj postupak možete ponoviti nekoliko puta dnevno.

Med ima prirodna antibakterijska svojstva i može pomoći u ublažavanju akni. Nanesite malu količinu sirovog, organskog meda na akne i ostavite da deluje 15-20 minuta. Zatim isperite vodom. Ponovite ovaj postupak jednom do dva puta dnevno.

program za mrsavljenje

Imajte na umu da ovi prirodni tretmani mogu pomoći kod blagih akni. Ako imate ozbiljnije akne, infekciju ili sumnjate na polno prenosivu bolest, idite kod kožnog lekara (dermatologa).

Ishrana kada imate akne na penisu

Ishrana može imati značajan uticaj na zdravlje kože. Za poboljšanje stanja sa aknama na penisu, preporučuje se unos sledećih namirnica:

  • Voće i povrće bogato antioksidantima, kao što su jagode, borovnice, šargarepa i brokoli
  • Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi, orasima i lanenom semenu, mogu smanjiti upale
  • Cink, koji se nalazi u mesu, semenkama bundeve i integralnim žitaricama, takođe može pomoći u smanjenju upala i ubrzavanju zarastanja kože

Izbegavajte namirnice kada imate bubuljice na glavicu i penisu

Rafinisani šećeri i visokoglikemijski proizvodi, kao što su beli hleb, peciva i testenine

Mlečni proizvodi, koji mogu doprineti povećanju proizvodnje sebuma i začepljenju pora

Brza hrana i pržena hrana, koja može povećati upale u telu

Prevencija od ponovne pojave bubuljica na penisu

Da biste sprečili pojavu akni na penisu, preduzmite sledeće korake.

Održavajte higijenu. Redovno perite penis blagim sapunom i vodom, posebno posle vežbanja ili seksualne aktivnosti. Nosite pamučno donje rublje, pamuk omogućava koži da diše i smanjuje vlažnost i trenje koje može izazvati akne. Izbegavajte iritacije, nemojte koristiti jake parfeme ili hemikalije na penisu, jer to može izazvati iritaciju i upalu.

Ne čeprkajte ili cedite akne. To može dovesti do infekcija, ožiljaka i trajnih oštećenja kože.

Uzrok nastanka akne na penisu

Akne na penisu nisu uobičajen problem, ali mogu se povremeno pojaviti. U većini slučajeva, ove promene na koži penisa su benigne, što znači da nisu opasne po zdravlje.

Važno je razumeti različite vrste promena na koži koje se mogu pojaviti na penisu kako biste prepoznali kada je potrebno potražiti medicinsku pomoć. Pogledajte članak, razlika između papiloma i kondiloma.

Fordyceove granule na penisu

Fordyceove granule su male, bezbolne, žućkaste ili bele tačkice koje se mogu pojaviti na penisu. One su zapravo uvećane lojne žlezde i obično su bezopasne. Nisu povezane s polno prenosivim bolestima (PPB) i ne zahtevaju lečenje, osim ako ne izazivaju nelagodnost ili estetske probleme.

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Akne na penisu – pimples

Akne se mogu pojaviti na penisu, iako su mnogo češće na drugim delovima tela, kao što su lice, leđa i grudi. Akne nastaju kada se lojne žlezde zapuše mrtvim ćelijama kože, bakterijama i sebumom (uljem koje proizvode lojne žlezde).

Ponekad se mogu upaliti, što rezultira crvenim, bolnim čvorićima. Blage akne obično nestaju same od sebe, ali u nekim slučajevima može biti potrebno lečenje.

Upala dlake na penisu – folikulitis

Folikulitis je upala folikula dlake koja može nastati zbog infekcije bakterijama, gljivicama ili virusima. Na penisu se može pojaviti kao mali crveni čvorić koji okružuje folikul dlake. Folikulitis može biti bolan ili svrbljiv, a u nekim slučajevima može se pretvoriti u gnojne plikove.

Obično se leči toplim oblogama i antibioticima ili antifungalnim lekovima, u zavisnosti od uzročnika infekcije.

Ukoliko primetite promene na koži penisa koje izazivaju zabrinutost, bol ili nelagodnost, preporučuje se da potražite savet lekara. Lekar će moći da proceni stanje i odredi odgovarajući tretman ili uputi na dalje testiranje ako je potrebno.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments