Povezanost Insulinske Rezistencije i Pojave Akni

insulinska rezistencija i akne

Članak ažuriran 18. јан, 2024.

dejan čorba Kreator članka

Insulinska rezistencija i akne su dva česta zdravstvena problema koji pogađaju veliki broj ljudi širom sveta. Iako se na prvi pogled može činiti da ova dva stanja nemaju mnogo zajedničkog, nedavna istraživanja ukazuju na povezanost između njih.

mrsavljenje
mrsavljenje

Insulinska rezistencija može doprineti pojavi akni.

Sadržaj

Uklanjanje akni prouzrokovanim insulinskom rezistencijom

S obzirom na povezanost insulinske rezistencije i akni, moguće je da rešavanje insulinske rezistencije može dovesti do smanjenja simptoma akni. Neki od potencijalnih terapija su.

Uklanjanje akni usled insulinske rezistencije promenom u ishrani

Izbegavanje visokoglikemijske hrane, kao što su beli hleb, kolači i slatkiši, koji mogu povećati nivo insulina u krvi preko dozvoljenih vrednosti. Umesto toga, preporučuje se unos niskoglikemijskih namirnica, kao što su integralne žitarice, voće i povrće.

hemo 500x420

Uklanjanje akni usled insulinske rezistencije fizičkom aktivnošću

Redovna fizička aktivnost može pomoći u poboljšanju osetljivosti na insulin i smanjenju rizika od insulinske rezistencije.

Preporučuje se najmanje 150 minuta umerenog aerobnog vežbanja ili 75 minuta intenzivnog aerobnog vežbanja nedeljno, kao i vežbe snage za sve veće mišićne grupe najmanje dva puta nedeljno.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

program za mrsavljenje

Uklanjanje akni usled insulinske rezistencije mršavljenjem

Kod osoba sa prekomernom telesnom težinom ili gojaznošću, gubitak telesne težine može pomoći u poboljšanju osetljivosti na insulin. Dijeta sa ograničenim unosom kalorija i povećanom fizičkom aktivnošću može doprineti smanjenju telesne težine i poboljšanju metaboličkog zdravlja.

Uklanjanje akni usled insulinske rezistencije lekovima

Lekovi kao što su metformin mogu pomoći u smanjenju insulinske rezistencije kod osoba sa PCOS-om ili dijabetesom tip 2. Konsultujte se sa svojim lekarom pre nego što započnete bilo koji farmakološki tretman. Visok šećer možete spustiti i uz pomoć prirodnog mehanizma u telu.

Šta znači insulinska rezistencija?

Insulinska rezistencija predstavlja stanje u kojem ćelije u telu ne reaguju adekvatno na insulin, hormon koji reguliše nivo šećera u krvi. Kao rezultat toga pankreas počinje da proizvodi veće količine insulina kako bi kompenzovao ovu slabu reakciju.

Insulinska rezistencija je često povezana sa gojaznošću, sindromom policističnih jajnika (PCOS) i povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa tipa 2, pogledajte članak visok šećer u krvi simptomi.

Povezanost insulinske rezistencije i bubuljica

Postoji nekoliko mehanizama kojima insulinska rezistencija može doprineti pojavi akni.

Prvo, visok nivo insulina može povećati proizvodnju androgenih hormona, kao što je testosteron, što može dovesti do prekomerne proizvodnje sebuma i začepljenja pora na koži.

Drugo, insulinska rezistencija može uticati na faktore rasta, kao što je insulinu sličan faktor rasta 1 (IGF-1), koji može stimulisati rast ćelija kože i pojačati upalu.

Insulinska rezistencija i promene na koži

Povezanost insulinske rezistencije i akni ukazuje na važnost razmatranja metaboličkog zdravlja u lečenju akni.

Pravilan izbor ishrane, redovna fizička aktivnost i održavanje zdrave telesne težine mogu pomoći u smanjenju insulinske rezistencije i posredno, poboljšanju stanja kože.

Preporučujemo članak, bubuljice u trudnoći.

Ukoliko patite od akni i sumnjate na insulinsku rezistenciju, važno je da razgovarate sa svojim lekarom kako biste razmotrili najbolje opcije lečenja za vašu situaciju.

Postavite Pitanje ✏️ Objavite Komentar

Postavite Pitanje ⬇️ Objavite Komentar

guest
0 Objave
Inline Feedbacks
View all comments